gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Hagyományos karácsonyi sütemények 2.

2022. 12. 13.

Hagyományos karácsonyi sütemények 2.

Bizonyára te is készülsz már a közelgő ünnepekre, ahol az édes sütemények és tradicionális ételek szerves részét képezik a karácsonyi hangulatnak. De vajon tudtad-e, hogy minden hagyományos karácsonyi sütemény mögött egy-egy lenyűgöző történet rejtőzik? Az előző bejegyzésben megismerhettük a Luca pogácsa és a bejgli izgalmas sztoriját, most pedig folytatjuk az édes kalandot, hogy betekintsünk néhány másik ünnepi finomság rejtelmeibe. Készülj fel, mert egy újabb szelet karácsonyi múltba kalauzolunk!

Habcsók

A bejgli esetében, főleg annak töltelékét kutatva népi szimbólumokat és régi hagyományokat fedezhettünk fel. Hiszen a régi paraszti világban a mindenhol jelenlévő babonák szőtték át a a hétköznapok és az ünnepek sorát. A bőség és a gazdagság az egészség és a rontás elkerülése volt a legfontosabb célja ezeknek a kisebb-nagyobb varázslásoknak. Így a legtöbb karácsonyi süteményt, de az egész menüsort is rengeteg babona formálta olyanná, amilyennek mai formájában ismerjük.

Azonban a habcsók kivételesen nem ilyen édesség! Eredettörténete szerint a  francia királyi udvarból származik. XIV. Lajos uralkodása idején született ez az édesség, mert a királyi konyha egyik szakácsának, François Massialot-nak a szakácskönyve az első hivatalos írott forrás a meringről.

Maga a karácsonyfa Elzászból származik, és a 18. század végén jelent meg a  fenyődíszek között az aranydió, az ánizsos sütemény, és a habcsók. Ezt a szokást vehettük át, talán magával a karácsonyfával egy időben, azaz az 1820-as években (Brunszvik Teréz és Podmaniczky Károlyné Nostitz Erzsébet). Nagy eséllyel azért lett szimbolikus karácsonyi édesség, mert a kiszáradt vagy sült tojásfehérje megjelenése a hóra emlékeztet. 

Szerencsére a házi mering készítés nagyon-nagyon egyszerű. Fontos, hogy a tojásokat alaposan szét tudd hozzá választani, mert egy kis héj vagy tojássárgája már el is lehetetlenítheti a fehérje megkeményedését. Ehhez javaslunk egy tojás szétválasztót. A cukros tojásfehérjét egy botmixerrel tudod tökéletesen felverni. Egy habzsák-habcső készlettel tudod szép formájúra adagolni a kis habcsókokat.

Mézeskalács 

A mézeskalács már nem a polgári konyha édessége ezért kapcsolódik is hozzá jó néhány népszokás. Maga a méz természetes édesítőszer volt, még a cukor megjelenése és elterjedése előtt. Hiszen az importált nádcukor lassan terjedt el a paraszti háztartásokban, már áránál fogva is. 

A méz a népi hitvilágban főleg mint az egészség szimbóluma, vagy azt megteremtő étel kapott szerepet. Emellett az édes ízre asszociálva a  boldogságot biztosító alapanyagnak számított még. Volt, ahol közvetlenül a jövőbeli boldogságot jelképezte. Például lakodalomban az új pár mézet evett valamilyen formában, hogy édes, boldog közös életük legyen. A karácsonyi ünnepkörhöz is két okból kötődik ilyen szorosan a méz. Egyrészt azért, mert az újévi jóslatok és hiedelmek édességeként mézzel lehetett megalapozni, hogy boldog életünk legyen. Másrészt azért, mert a méz inkább ünnepi sütemények édesítője volt.

Tehát ha boldog évre vágysz jövőre, akkor kezdd el sütni a mézeskalácsot!

Szaloncukor

A szaloncukor a habcsókhoz hasonlóan nem az az édesség, amely a népi hiedelemvilághoz és szimbolikához köthető, hiszen polgári eredetű, sőt, viszonylag modern nyalánkság. Viszont érdekesség, hogy a szaloncukor, mint olyan, kizárólag Magyarországhoz köthető. Igazi hungarikum.

Habár az első szaloncukrok alapját képező fondant a középkori Franciaországból terjedt el világszerte, a cukor formájában becsomagolt karácsonyfadísz kizárólag hazánkhoz köthető. A történészek szerint maga a fondant a Német-Római Birodalom  területéről bevándorló kézművesek által került Magyarországra. Ez pedig nagy eséllyel a 18. század végén meginduló bevándorlásnak és betelepítéseknek a velejárója volt. Hogy mikor került szaloncukor csomagolásba ez az édesség? Úgy tűnik, hogy a 19. században terjedt el, mivel a század második felében már kifejezetten  keresett édesség volt. Ekkor már kifejezetten a karácsonyi ünnepkörhöz kötötték.

Érdekesség, hogy a modernizációval párhuzamosan a fondant szaloncukor kézműves készítését folyamatosan felváltotta a gépesített technológia. Az elsõ gépeket a Stühmer csokoládégyár, valamint a Gerbeaud cukrászda kezdte el alkalmazni, szaloncukor gyártására.

Ha szívesen visszatérnél a kézműves, házi szaloncukorhoz, akkor ma már nincs olyan nehéz dolgod. Rengetegféle receptet találsz az interneten, a gyümölcsös vagy paleo változattól az eredeti fondantig.

Utóbbihoz szükséged lesz egy kisebb lábasra és egy nagyobb fazékra. Előbbiben a cukor készül, glükózszirupból és cukorból, míg a nagy fazékban hideg víznek kell lennie, ebbe csöpögteted kanállal a forró masszát. A hideg vízben kihűlt fondantot robotgéppel kell összekeverned.

Ha mégsem az eredeti verziót készíted, akkor egy ilyen adagolóval könnyű dolgod lesz.



Forrás:

https://mult-kor.hu/20031211_szaloncukor__echte_hungarikum

https://mult-kor.hu/20091223_a_karacsonyi_hagyomanyok_elzaszi_tortenete

https://mult-kor.hu/20131224_a_karacsonyfa_tortenete

 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-lexikon-71DCC/m-732AC/mez-7341F/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfNzFEQ0MiXX0sICJxdWVyeSI6ICJtXHUwMGU5eiJ9

Hasonló cikkeink a témában:

Isteni sütik a karácsonyi ünnepekre

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Hagyományos karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Szaloncukor házilag

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Így használd fel a csokimikulást!

2023. 12. 05.

Tovább olvasom