gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Mi az a blansírozás és hogyan kell csinálni?

2022. 04. 12.

Mi az a blansírozás és hogyan kell csinálni?

A blansírozás a többi konyhai eljáráshoz hasonlóan egyre elterjedtebb, de sokak számára mégis ijesztő kifejezés. Pedig érdemes sokszor alkalmazni ezt a megoldást, például ha isteni, roppanós zöldségeket szeretnél.

Melyek a blansírozás előnyei?

Elsősorban az a blansírozás legnagyobb előnye, hogy a zöldségek öregedésével, erjedésével járó barnulást, a kellemetlen mellékízeket tudjuk vele megakadályozni. Például fagyasztás előtt. Ugyanis a blansírozás során azokat az enzimeket deaktiválod, amelyek az erjedésért felelősek. A blansírozásnak köszönhetően a hőkezelt zöldség színe élénk marad, állaga roppanós lesz, íze intenzív.

A blansírozás, mint konyhai eljárás

Hogy hogyan néz ki a blansírozás? Valójában nagyon egyszerű. A forrásban lévő vízbe dobod be a blansírozni kívánt zöldséget, gyümölcsöt vagy magvat. Tipikusan ilyen zöldség a brokkoli vagy a kelbimbó.
Blansírozáskor a víz kimérésekor azt is érdemes figyelni, hogy a nagy mennyiségű zöldség nehogy lehűtse a víz hőmérsékletét, hiszen forrásban lévő vízbe kell tenni a blansírozni kívánt alapanyagot. Ugyanis a blansírozás lényege a rövid, de intenzív hőkezelés, majd pedig a hirtelen hűtés.
A levélzöldségeket  és más, kisebb zöldséget, például a zöldborsót két percig kell a forró vízben tartani. A nagyobbra vágott zöldségeknek, a rózsákra szedett brokkolit, karfiolt, valamint a kelbimbót 3 percig érdemes forralni.
Ezután kikapod a vízből a zöldséget, és jeges vízbe teszed. A jég mennyiségét a zöldséghez mérd, hiszen ha hirtelen felmelegszik a víz, felolvad a jég, akkor a sokkoló hidegkezeléssel nem érsz el semmit. 

 

Mikor érdemes blansírozni? 

A blansírozás tehát ennyire egyszerű technika. Mivel a művelet lényege, hogy megállítsuk a bomlást okozó enzimek terjedését, ezért a blansírozással megőrizzük a zöldség, gyümölcs intenzív aromáját, és persze a benne található tápanyagokat, ezért elég sok olyan helyzet van, amikor érdemes ehhez a nem túl bonyolult tudáshoz nyúlni. 

Vákuumozás és fagyasztás előtt

Ha hosszabb időre szeretnél eltenni zöldségeket, húsokat, vagy akár készételt, akkor érdemes a vákuumozó eljáráshoz fordulni. Amennyiben szeretnéd elkezdeni ezzel a modern technikával tárolni és fagyasztani az ételeidet, nézz szét kínálatunkban. Vannak egyszerűbb vákuumcsomagoló gépek, és vannak komolyabb darabokmelyek például befőttes üveget is képesek vákuumozni.

Vákuumozás előtt az olyan növényeket, mint például a brokkoli, a karfiol és társaik, mindenképpen érdemes blansírozni, mert erjedésük gázokat képez. De más zöldségeket is blansírozhatsz, a tápanyagtartalom megőrzése miatt. 

Hámozáshoz

A paradicsom hámozása eléggé macerás feladat, sőt, több olyan zöldség létezik, amelyeket elég nagy kihívás meghámozni. Ilyen esetekben nagyon jó ötlet lehet a blansírozás, hiszen a forró víz hatására könnyebben leválik a héj a húsról. Az olajos magvakat is szokták blansírozni, például az édességiparban oly kedvelt mandulát. Ha a csonthéjtól megtisztított mandulát egy percre forró vízbe teszed, majd a már említett jeges víz után alaposan megszárítod, akkor könnyen lejön a belső barna héjréteg a magokról. 

Friss, roppanós zöldségköretek és saláták készítésekor

A leggyakrabban azonban akkor fordulunk ehhez a konyhai eljáráshoz, ha isteni, ropogós, aromás zöldséget szeretnénk készíteni. Például köretnek egy jó steak mellé, vagy esetleg isteni salátára vágyunk. Például egy zamatos brokkolisalátára, görögjoghurttal, mazsolával és mandulával. De a fetasajtos céklás bulgursaláta is isteni. A céklát 3 percig blansírozd, kockákra vágva, hogy tökéletes legyen, a végén pedig az egész salátát szórd meg pirított napraforgómaggal.


Ha szeretnél még sok izgalmas ételt főzni, és ezekhez minél profibb eszközöket használni, nézz szét nálunk!

Hasonló cikkeink a témában: