gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

6 érv a házi tészta mellett

2023. 03. 07.

6 érv a házi tészta mellett

A házi tészta finomabb

A házilag készített tészta már eleve frissességénél fogva sokkal finomabb lehet, mint a bolti száraztészta, vagy épp a fagyasztott verzió. Ráadásul az is nagy előny, hogy természetes összetevőkből készül, vagy készülhet. Így sokkal jobb íze lehet, mint az előre csomagolt vagy fagyasztott tésztáknak. Persze mindez rajtad is múlhat, hiszen ki kell kísérletezned a megfelelő összetevőket, és arányokat. Az olasz konyha a durumtésztára esküszik, ilyenkor a liszthez csak tojás és minimális víz kell. 

A házi tészta készítése különleges élmény

A tészta elkészítése is kihívás és élmény lehet. Kikísérletezni a megfelelő állagot, majd pedig kitalálni, hogy milyen tészta legyen az eredmény. Ha szereted a kézzel készített, autentikus jellegű dolgokat, de a hatásfokodat modern eszközökkel növelnéd, akkor egy kézi tésztakészítő gép nagy segítséged lehet. Gondolj bele, az örömteli alkotás, melynek végeredménye az általad készített tészta, egy olyan géppel, amellyel sokkal hatékonyabb és élvezetesebb a munka. Az Imperia nevű kézi tésztakészítőgép például tagliatelle vágórésszel,  fettucine vágórésszel, valamint spagetti és lasagnette vágórésszel rendelkezik. 

A házi tésztakészítés ráadásul közös program is lehet, ahogy maga a közös főzés is. 

Ha pedig nagy mennyiségben, rutinszerűen állítanátok elő a házi tésztát, akkor elektromos tésztakészítő gépre lesz szüksége. Az Imperia Pasta Presto nevű gépre!

 

Egészségesebben készítheted el 

Mivel sajátkezűleg készíted a tésztát, akkor a lehető legegészségesebb alternatívát is megvalósíthatod. A durumbúzaliszt mellett teljes kiőrlésű lisztet, vagy zöldségekből készített változatot is használhatsz. Így sokkal fehérje- vagy épp rostgazdagabb házi tészta lehet az eredmény, kevesebb kalóriával. Ha sima fehérlisztből készíted a tésztát, akkor is adalékanyag mentes, egészséges, természetes tésztád lesz.

Nagyobb szabadságunk van

A házi tészta 100%-ban a mi alkotásunk lehet. A megfelelő tésztavágó gép használatával a töltött tortellinitől kezdve az egyszerű tagliatelle-n át bármilyen tésztát elkészíthetsz. Megkívánsz egy kis házi lasagne-t, de te kevésbé zsírosan, és adalékanyagmentesen szereted? Természetes, hogy a passata is sokkal finomabb, ha nem konzerv, ráadásul a paradicsomszószt is úgy fűszerezed, ahogy szeretnéd. Egyébként ha az igazi olasz tésztához hasonló állagot szeretnél elérni, akkor minden 10 dkg liszthez adj egy tojást, és egy kevés vízzel javítsd fel az állagot. Ez lehet a kiindulópont  a kísérletekhez, melyek során megtalálod a számodra tökéletes kombinációt. Ha pedig vegán tésztát szeretnél készíteni, akkor durumbúzát használj, melyhez nem feltétlenül kell tojást adnod. Mivel ennek a tésztának magas a fehérjetartalma, ezért akár úgy is készíthetünk belőle tésztát, hogy csak vízzel összedolgozva keverjük ki. Egyébként fél-Olaszországban így is készítik a tésztát. 

Autentikus

A házi tészta készítése a régi, lelassult időket hozza el. Kicsit el tudunk mélyedni kézzel alkotás közben. Megtanulunk valamit, ami nagyszüleinknek, dédszüleinknek rutin volt. Ez a tudat is fokozhatja az alkotás élményét. 

 

Ha mégis automatizálnád a házi tészta készítését, és az autentikus módszert és a modern eszközöket elegyítenéd, akkor akár egy Ankarsrum robotgéppel is készítehed, mely a tészta kidolgozását is elvégzi helyetted, majd pedig a megfelelő tésztaformázó fejjel vágja le a gép a tésztát. 

Sokkal olcsóbb elkészíteni

A házi tésztát nagy eséllyel sokkal olcsóbban tudod elkészíteni, mint a boltban vásároltat. Még ha drágább zöldségalapú lisztet használsz, esetleg többféle egészségesebb, magasabb rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű lisztet is kombinálsz, melyeknek magas a költsége, akkor is sokkal kevesebb pénzből jön ki egy adag kész tészta, mint a bolti. 

Azt se felejtsd el, hogy az olasz tésztát nem olajjal főzzük ki. Emellett pedig az al dente, azaz enyhén roppanós állag a legjobb, mert ekkor még felszívja a meleg tészta a szószt.

Hasonló cikkeink a témában: