gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Évi 2000 tonna grillkolbász és -sajt végzi a gyomrunkban

2018. 07. 04.

Évi 2000 tonna grillkolbász és -sajt végzi a gyomrunkban

Nagyban zajlik a focivébé, európai és dél-amerikai csapatok gyepálják egymást, nincs is ilyenkor jobb, mint egy hűsítő ital és finom falatok mellett drukkolni egyik vagy másik félnek. Ha már italok és – legfőképp! – ételek, azt is meg kell jegyeznünk, hogy nyáron a teraszos meccsnézés a legnagyszerűbb időtöltés: az ember áthívja a barátait, pattint egy sört vagy kever egy fröccsöt/koktélt, és élvezi a közvetítést. Aki viszont szeretné megkoronázni az élményt és utolérhetetlen házigazdaként sürögni-forogni félidőben, annak érdemes gondosan megválasztania, mivel kínálja meg az éhes vándorokat.

Azt hiszem, nem is lehet kérdés, hogy a grillezéssel egy nyári délutánon szinte képtelenség lyukra futni. Viszont a megfelelő grillműfaj és grillalapanyagok megválasztása már sokkal veszélyesebb terep. Szerencsére a hazai trendek elég hasznos igazodási pontot jelentenek, hála az Élelmiszer Online összefoglalójának. Nézzük, mit süt a magyar!
 
Annyit elsőre is látni, hogy a hazai fogyasztási kedv és a gasztrokultúra általános fejlődése a grillezésnek is nagyban kedvez. Egyre több főző-sütőműsor foglalkozik a rácson és forró vaslapon elkészített finomságokkal, és az Amerikából idáig érő barbecue kultusz (ami nem összetévesztendő a grillezéssel!) azért a rokonműfajnak is jót tesz.
 
A hazai alapanyagok kapcsán a szárnyasok egyre változatosabb használata jellemző Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatójának elmondása szerint. Bár még mindig a csirkecomb és -mell az etalon, egyre többen sütnek kacsát és pulykát, no meg csirkeszárnyat, de a hústípusokból az előkészített termékeket preferálják (pácolt, fűszerezett és jobbára csomagolt húsok a húspultban) – Csorbai szerint ez utóbbi, vagyis a kényelmi termékek piacán bővülés várható. A grillhúsfogyasztásnak jót tett az áfacsökkentés is, a felmérések szerint azóta több hús fogy itthon.
 
Tavaly a magyar grillpiac egyébként jelentősen bővült, a grillkolbász és a grillsajtok forgalma is kétszámjegyű növekedéssel zárt – ez 2000 tonna (kb. egy vasúti szerelvénnyi) grillezett sajtot és kolbászt jelent együttesen.
 

(Kép forrása: NYT Cooking)
 
A nehezen felfogható mennyiség nem véletlen, a vizsgált időszakban a grillkolbász volt az igazi slágertermék a piacon, értékben 10 százalékkal többet adtak el belőle tavaly, mint egy évvel korábban. De a termék nincs egyedül, a grillsajt is kezd zárkózni, igaz még csak messziről közelít: tavaly értékben 40 százalékos bővülést produkált! Ehhez képest a grillfűszer kevésbé fogyott jól, de ez még így is annyit jelent, hogy 96 tonnányi szerrel ízesítettek grillsülteket a magyarok.
 
A piaci folyamatokra a szabályváltozások is jó hatással lehettek. A Magyar Élelmiszerkönyv például 2017 júliusától előírja, hogy a felvágottaknak – így pl. a grillkolbászoknak is – legalább 50 százalék húst kell tartalmazniuk (ez az arány korábban csak 40 százalék volt). A minőségjavulás és az áfacsökkentés így egymást erősítő pozitív folyamatok lehettek.
 
De például a halgrillezés sem ördögtől való dolog, főleg úgy, hogy az éves mennyiség harmadát (mintegy 2 kg halat fejenként) a grillszezonban értékesítik. Közülük a nyári szezonban jellemzően a ponty, a harcsa és a keszegfélék népszerűek.
 
Ennyit a sütnivalókról, és ha sikerült alapanyagot választani, már csak a kerti sütő-főző szettet kell tökéletesre kalibrálni. Ilyen esetben érdemes szétnézni oldalunkon, ahol bárki kedvére böngészhet a remekbe szabott grill- és rostlapok között.
 
Akinek ez nem lenne elég, és még a fentiekkel se sikerült meghoznunk a kedvét a grillezéshez, az nézze meg az alábbi kisfilmet, ami egyenesen a grillezés bibliáját mutatja be, egy olyan könyvet, amelyet a sütéshez lehet felhasználni. Egész pontosan a könyv maga is konyhai eszköz és alapanyag, tartalmaz szénlapot, kötényt, fűszerkeveréket és egyéb hasznosságokat!

 

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


5 meglepő módja a burgonya felhasználásának

2023. 09. 04.

Tovább olvasom


A barbeque nyomában

2023. 06. 26.

Tovább olvasom


Tavaszi grillezés kisokos

2023. 03. 29.

Tovább olvasom


Tavaszi grillezés

2023. 01. 30.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink