gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Kipróbáltuk: SAGE elektromos házi komposztáló

2023. 08. 29.

Kipróbáltuk: SAGE elektromos házi komposztáló

Nagyon sokan élnek olyan lakásban, amelynek nincsen kertje és a konyhai zöldhulladékok komposztálását nem tudják sehogyan sem megoldani, nálunk is ugyanez a helyzet. Az már sok-sok éve alap, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük és a társasház szelektív gyűjtőjébe dobjuk, de mit csináljunk a zöldségek-gyümölcsök héjával vagy az ételmaradékokkal? A “sima” kukába dobva előbb-utóbb büdösek lesznek, levet engednek, újra hasznosításuk pedig lehetetlen, mint a többi szemétnek. Nekem amiatt tetszett meg a SAGE házi komposztáló gépe, hogy tulajdonképpen nem is komposztot készít, hanem magas tápanyag tartalmú alapanyagot, amelyet földdel összekeverve pompásan fel tudok használni a balkonládákban vagy szobanövényekben.

Hogyan működik ez az otthoni komposztáló?

A készülék nem kifejezetten nagy (36x28x32 cm), mégis elfér benne egy két literes tartály. A tartályba teszem a feldolgozni kívánt konyhai hulladékot (hogy miket szabad és miket nem, arról később), és egy gombnyomással elindítom a folyamatot.

A gép a 4-6 órás ciklusidő először szárítja, majd aprítja a tartályban lévő anyagokat, egészen magas hőmérséklet mellett. Ezt követően lehűti magát, és kész is az akár 80%-kal kisebb térfogatú, teljesen szagtalan, száraz őrlemény. Ezt a komposzt alapanyagot sokan ökocsipsznek hívják, száraz faforgácshoz vagy mulcshoz tudnám hasonlítani.

A második képen az első képen látható nyers hulladék aprított, szárított változata látható! Nagyon látványos a térfogatcsökkenés és a száraz halmazállapot.

Mit lehet kezdeni a komposztáló által feldolgozott hulladékkal?

A felaprított és megszárított hulladékot földdel összekeverjük és 2-4 hónap pihentetés után már fel is tudjuk használni. Én példál azt csinálom, hogy az őrleményt egy nagy befőttesüvegben gyűjtöm (nagyon látványos!) és amikor az megtelik, leviszem a pincébe, ahol egy zárható ládában földdel összekeverem.

A keverék pedig jön vissza a balkonládába és a szobanövények cserepeibe. De ha valaki nem szeretne ezzel molyolni, elajándékozhatja ismerőseinek, családtagjainak vagy kiszórhatja egy közösségi komposztálóban vagy kidobhatja a kukába is (még ennek a felhasználásnak van értelme, hiszen akkor nem büdösödik a kuka és az elszállítandó szemét mennyisége is lényegesen kisebb!)

Mire jó ez a komposzt készítő a gyakorlatban?

Először is, ha van ilyen a konyhában, a töredékére esik vissza a vegyes szemét mennyisége, a vegyes kukába gyakorlatilag nem is kerül erjedésre-rohadásra hajlamos hulladék. (Mi például, mióta van van ilyen komposztgépünk, kéthetente visszük csak le a vegyes szemetet - a szelektív eleve külön tartályban van és a sima szemétben nincsen semmi büdös!) Másodszor pedig a földdel összekevert komposzt alapanyag kitűnő tápanyagforrás a kültéri és beltéri növényeknek egyaránt.

Milyen konyhai hulladékokat tudunk feldolgozni a komposztáló készülékkel?

Hal- és baromfi hús-maradványok (csont nélkül), gyümölcsök, zöldségek, akár héjjal együtt is
Gabonafélék és magvak, sajt, bab, magvak és hüvelyesek
Kávézacc és papír teászacskók
Tojás és héj, kisállateledel (csont nélkül)

Van olyan, amit nem szabad a gépbe tenni?

Semmiképpen sem kerülhetnek a tartályba kemény csontok, édességek vagy rágógumi, étolaj vagy zsírok. Kifejezetten kerülendők a kemény magok, diófélék, és a keményebb gyümölcs- és zöldséglevelek (pl. ananászlevél).

Zajos? Sokat fogyaszt?

Mindkettőtől tartottam, végül egyik sem vált valóra. Ha nagyon kemény alapanyagok vannak benne vagy túl sok hulladékot gyömöszölünk a komposztáló tartályába, akkor időnként hallani, ahogy a tengely megszorul, majd újra elindul. De még ez sem akkora hang, ami miatt a szomszéd szobában felkelnénk. A ciklusonkénti fogyasztása pedig mindössze 0.8kWh, ami még a jelenlegi energiaárak mellett is egy elhanyagolható összeg.

Tippek és trükkök, amire a használat során jöttünk rá

1. A 2 literes tartály időnként kevésnek bizonyulhat. Mi azt csináltuk, hogy vettünk egy nagyméretű befőttes üveget és abban gyűjtöttük a feldolgozandó hulladékot, amíg a gép dolgozott. Főleg nagyobb főzőcskézés során volt erre szükség, amikor 2-3 tartálynak megfelelő mennyiség gyűlt össze. (A fenti képen látható, hogy a száraz "csipszet" is ugyanilyenben gyűjtjük.)
2. Nem láttam leírva sehol, de nagyon kínlódott a komposztáló a kukorica leveleivel. A rostos levél a szárítás után is nehezen elszakítható, gyakorlatilag feltekeredett a tengelyre. A megoldás az, hogy mielőtt beletesszük a gépbe, félbe- vagy háromba vágjuk a leveleket.
3. A tartály mosogatógépben mosható - én ezt őszintén szólva még nem mertem kipróbálni. Viszont mivel a ciklus végén mindig száraz a tartály, könnyen tisztára lehet törölni. Egyszer volt olyan, hogy kicsit odaégett valami, de az is könnyen lejött a használati útmutató javaslata alapján - citromhéjat tettem a tartályba és azzal indítottam el a gépet.

Lakásban is megoldható az otthoni komposzt készítés?

Annyira, hogy most már el sem tudom képzelni, hogy ne legyen a konyha része. Nem foglal sok helyet és szinte minden nap használjuk. Sokkal kevesebb szerves hulladékot dobunk ki, a növényeink pedig nagyon hálásak a tápanyagdús földért!

Összegezve: mindenkinek nagyon ajánljuk a SAGE elektromos komposztáló gépet. Rendeljék meg a készüléket még ma és néhány napon belül már látni fogják Önök is, milyen óriási segítséget nyújt a konyhában!

Ha pedig kérdésük van otthoni komposztálással vagy a készülékkel kapcsolatban, írjanak bátran, Ügyfélszolgálatunk válaszol minden megkeresésre!

Gábor

Hasonló cikkeink a témában:

Kipróbáltuk: REENCLE otthoni komposztáló

2023. 11. 01.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink