gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Nevelj lassan, aszalj könnyen!

2018. 02. 08.

Nevelj lassan, aszalj könnyen!

A Nevelj lassan! mozgalom (slow parenting) első blikkre kicsaphatja a biztosítékot a „felgyorsult világ” követelményei közt vergődő szülőknél. Felelj meg a munkádban, legyen elég időd a háztartásra, a gyerekedre, a párodra, a barátaidra, képezd tovább magad, legyél szép, ügyes, okos, erre jönnek a pedagógusok és a pszichológusok és azt mondják, nevelj lassan!

A slow parentingnek pont nem az a lényege, hogy a felsorolt tevékenységeken kívül egy újabb frusztráló démonnak feleljünk meg. Nem egy újabb elemet kell beemelni a túlzsúfolt rendszerbe, hanem a lassúság és az egyszerűsítés mentén újragondolni az egész rendszer működését. De hogy használhatjuk fel a lassú nevelés módszerét pl. az ételek elkészítésénél? És egyáltalán minek?

„Az étkezés ritmusa nem az első falattal kezdődik, hanem az étel előkészítésével. Ha egy mód van rá, vonjuk be a gyerekeinket is ebbe! Még a kicsik is képesek leszedni a csírákat a krumpliról, megmosni a zöldséget, vagy legalább kirakni a villákat a tányérok mellé. A mi részünkről ez nagyobb erőfeszítést igényel eleinte, de ezáltal a jövőbeni rendszeres és hatékony segítség útját egyengetjük. Így a gyerek keze is benne van az ételben, ""szerzői hiúságuk"" pedig befolyásolni fogja az evésüket és egész viselkedésüket is.” (Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor 175.o.)

 

Házi Aszalással a Közös Gasztro Sikerélmények Felé

Kipróbáltuk a házi aszalást, amely alkalmasnak tűnt arra, hogy akár kisebb gyerekekkel is komoly, közös gasztro sikerélményekben legyen részünk. Milyen menő egy reggeli müzli vagy köleskása tetejére olyan aszalt gyümölcsöt szórni, aminek minden egyes munkafázisában részt vettünk! Már a piacon elkezdődik a meló: kiválasztani a megfelelő almát, körtét, szilvát. Ez a folyamat egy ötévessel (pláne egy hét meg egy ötévessel!) elég időigényes folyamat, de megéri!

Otthon jöhet a gyümölcsmosás és a szeletelés (HA a gyerekek már elsajátították a biztonságos késhasználatot), távolítsuk el a magházakat és a romlásnak indult részeket, közben pedig figyeljünk arra, hogy egységes vastagságú szeleteket vágjunk. Kitalálhatunk különféle kompozíciókat is: a szilvamag helyére mandulát, diót helyezhetünk.

Gépesítés nélkül, pusztán a nap erejére hagyatkozva is simán aszalhatunk, csak szánjunk rá kb. két napsütéses hetet, szabadítsunk fel egy szép nagy kutya- és macskamentes placcot a kertben, aztán jöhet az alma, paradicsom, szilva, körte, cékla aszalása. De mi van, ha nincs ennyi időnk, nincs kutyamentes placc a kertünkben, vagy egyáltalán nincs kertünk, a napsütés meg csak úgy jön-megy, ahogy kedve tartja, és mi mégis házi aszalványt szeretnénk enni? Erre találták ki az aszalógépeket!

Ezúttal az Atacama hat tálcás aszalóját teszteltük. Miközben a tálcákat becsúsztattam a gép belsejébe, egy nyolchónapos szakember a szőnyegen fekve az aszalógép kartondobozát vizsgálta teljes átéléssel. A doboz és a gép is átment a szigorú vizsgálaton. A családi aszaláshoz érdemes az eredetileg tervezettnél húsz százalékkal több nyersanyagot felvágni. A frissen szeletelt gyümölcsöket komoly figyelemmel és esztétikai érzékkel pakolták az óvodás munkatársak, az almák hiánytalanul kerültek a tálcára, a szilvát és a körtét viszont utólag pótolni kellett.

A különböző gyümölcsöket lehet egyszerre aszalni, de számítsunk arra, hogy pl. a szilvának több idő kell, a vilmoskörte vékonyabb szeletekre vágva hajlamos a tálcára tapadni, stb. Érdemes először pl. Idared almával próbálkozni, utána áttérni a haladó szintre, végül jöhet az egyik legmacerásabb és legfinomabb, a paradicsom!

Az aszalógépen többféle programmal dolgozhatunk, a gyümölcs- és zöldségaszaláson túl húsokat, friss tésztát, gombát is aszalhatunk! A hőmérsékletet 30 és 68 °C között, az időt 1 és 72 óra között variálhatjuk. Válasszuk ki a programok közül a célnak leginkább megfelelőt (pl. BIO program a nyers ételek kedvelőinek, HOT a türelmetlenebbeknek).  

És hogy mire érdemes felkészülni az aszalás során?

1. Az aszaló alaposan felmelegszik, a gyerek meg tuti meg akarja nézni, hogy érzik magukat odabent a körték, almák, szilvák. Tegyük olyan helyre az aszalót, ahol csak közösen tudunk ránézni a készülő műre!

2. Aszalás során elképesztő illatok töltik be a házat, számítsunk arra, hogy megszaporodnak a látogatók (rokonok, barátok, üzletfelek), akik csak egy kóstolóra ugranak át hozzánk pusztán minőségellenőrzési okokból.

3. Ha egyszer kipróbáltuk a házi aszalást, könnyen kialakulhat a függőség és már nem tűnik olyan vonzónak a bezacskózott, túlcukrozott, túlárazott bolti aszalvány.  

De minek nekem saját aszalógép? Elég drága, ráadásul nem is használjuk napi szinten, és csak foglalja a helyet. Erre is van megoldás: érdemes a lakókörnyezetünkben élő barátokkal, családokkal vagy megbízható aszaltgyümölcs függőkkel összefogni, és akár hármasban-négyesben venni egy közös aszalót, ami aztán körbejár. Így csak akkor van nálunk, amikor szükség van rá, ráadásul csak a harmadát/negyedét fizettük ki!

Nevelj lassan, oszd meg az aszalód!

Hasonló cikkeink a témában:

A tökéletes ízek megőrzése télire: GAMMO aszalógépek segítségével

2023. 11. 08.

Tovább olvasom


Tuti tippek aszaláshoz

2018. 10. 26.

Tovább olvasom


Aszalással a kevesebb hulladékért!

2017. 10. 28.

Tovább olvasom


Új ATACAMA aszalógép család Olaszországból

2017. 06. 09.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink