gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Vega, vegán, laktózintoleracia, gluténérzékenység: kéziszótár a különböző diétákhoz és ételallergiákhoz

2023. 11. 16.

Vega, vegán, laktózintoleracia, gluténérzékenység: kéziszótár a különböző diétákhoz és ételallergiákhoz

Vega – Vegetáriánus étrend

Amikor a vegetáriánus étrendről esik szó, gyakran csak annyi jut eszünkbe, hogy ez egy olyan életmód, ahol nem kerül hús a tányérra. A kép azonban kicsit árnyaltabb.

  • A vegetáriánusok egy része teljes mértékben mellőzi a halakat és a tengeri herkentyűket is.
  • Azokat, akik fogyasztják ezeket az élelmiszereket, peszkateriánusnak nevezzük.
  • A pollotariánusok pedig kizárólag szárnyasokat fogyasztanak.
  • A flexiteriánusokról pedig azt kell tudni, hogy ritkán, de engednek a hús csábításának, ám a fehér húst részesítik előnyben.

A vegetáriánus étrend alapkövei a növényi alapú fehérjék, mint a bab, lencse és szója. Ezek az élelmiszerek nem csupán ízletesek, de táplálóak is, és remekül helyettesítik a húst. A magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek, magvak, hüvelyesek és diófélék, valamint a teljes kiőrlésű gabonák (quinoa, bulgur és barna rizs), szintén nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendben.

De miért is választja valaki a vegetáriánus életmódot? A válaszok sokfélék lehetnek. Egyesek egészségügyi előnyöket látva döntenek így, hiszen a húsmentes étrend pozitív hatással van a szervezetünkre – ezt számos kutatás is alátámasztja. Mások vallási vagy etikai okokból kerülik a húst, míg egyesek a környezetvédelem mellett szállnak síkra, és a nagyipari állattenyésztés káros hatásai ellen emelik fel szavukat.

 

Vegán étrend

A vegán étrend nem csupán egy étkezési stílus, hanem egy mélyen gyökerező életfelfogás, amely teljes mértékben kizár minden állati eredetű összetevőt. A veganizmus az állatok iránti tiszteletből és a környezettudatosságból fakad, és messze túlmutat a puszta étrendi szokásokon.

A vegánok elutasítják minden olyan termék fogyasztását és használatát, amely állati eredetű (tojás, disznózsír, libamáj, stb.) és/vagy az állatok kizsákmányolásával áll összefüggésben, legyen szó akár állati bőrből készült divatcikkekről, valódi szőrmékről, vagy állatkísérletekkel tesztelt kozmetikumokról.

A nyers vegánok még a hőkezelést is kerülik, és csak 40°C alatti hőmérsékleten készítik el ételeiket, hogy az alapanyagok megőrizzék tápanyagtartalmukat.

 

Laktózintolerancia és tejallergia

A laktózintolerancia és a tejallergia két különböző dolog, jelentős különbségek vannak közöttük.

A tehéntej két fő összetevője

  • a tejcukor, azaz a laktóz,
  • és a tejfehérje.

Laktózintolerancia esetében a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tejcukrot, mivel nem termel elegendő laktáz enzimet. Ez emésztési zavarokat okozhat, mint például puffadás, hasmenés és hasi fájdalom. A laktózérzékenységben szenvedők esetében a laktáz enzim mennyisége és aktivitása egyénenként változó, így az elfogyasztható laktóz mennyisége is személyenként eltérő. Van, aki kis mennyiségű tejtermék fogyasztását követően is tüneteket tapasztal, míg másoknál csak a nagyobb mennyiség okoz problémát.

Ezzel szemben a tejallergia, amely valójában a tejfehérje-allergia, egy immunrendszeri reakció, amely akár egy csepp tej elfogyasztása után is súlyos allergiás rohamot válthat ki.

(Létezik tejfehérje-intolerancia is, amely hasonló tüneteket produkálhat, mint az emésztési panaszok vagy gyulladás, különösen azokban az esetekben, amikor a bél falának áteresztőképessége megnő – ez az úgynevezett "áteresztő bél" szindróma.)

Fontos, hogy aki tejtermékek fogyasztása után kellemetlen tüneteket észlel, forduljon szakemberhez, aki segít tisztázni, hogy laktózintoleranciáról vagy tejallergiáról van-e szó. Az információk pontos ismerete és a tudatos táplálkozás segíthet a tünetek enyhítésében és a jó életminőség fenntartásában. Ha például a VEGAN MILKER növényitej-készítőt használod, akkor házilag készíthetsz házi vegán, növényi alapú italokat, amelyekben garantáltan nem lesz se laktóz, se tejfehérje!

 

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység (amelyet cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek) egy olyan állapot, amely sokak számára még mindig rejtélyes. A betegség megnevezése nem tartalmazza az „allergia” vagy „intolerancia” szavakat, ezért gyakran felmerül a kérdés: vajon melyik csoportba sorolható ez a betegség? A válasz egyszerű, mégis összetett: a gluténérzékenység egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amely a vékonybél nyálkahártyájának bélbolyhokat érintő károsodásával jár.

A problémát a kalászos gabonafélék – búza, rozs és árpa – fehérjéje, pontosabban annak egy alkotóeleme, a gliadin okozza. Sok ember szervezete intoleráns ezzel a fehérjével szemben, ami autoimmun reakciót vált ki. A betegség lényege, hogy a szervezet a gliadint idegen anyagnak tekinti és antitesteket termel ellene. Sajnos, ez a folyamat nem csupán a gliadint, hanem a vékonybél bélbolyhainak sejtjeit is károsítja, ami súlyos felszívódási zavarokhoz vezet.

A gluténérzékenység következtében a sérült bélbolyhok nem képesek hatékonyan felszívni a tápanyagokat, ami vitamin- és ásványianyag-hiányhoz, valamint hasi tünetekhez, fogyáshoz és hasmenéshez vezethet. A betegség tünetei változatosak lehetnek.

(Érdemes megkülönböztetni a gluténérzékenységet a búzaallergiától. A búzaallergia esetében a tünetek a gabona nyálkahártyára gyakorolt irritáló hatásából erednek, és a tünetek hasonlíthatnak a pollenallergia tüneteihez.)

A gluténérzékenység diagnózisa és kezelése komplex folyamat, amely szakértő orvosi felügyeletet igényel. A gluténmentes diéta nem csupán egy étrendi választás, hanem egy szükségszerű lépés azok számára, akik ebben az autoimmun állapotban szenvednek. A tájékozottság és a megfelelő étrendi változtatások elengedhetetlenek a betegség kezelésében és a jó életminőség fenntartásában. MOCKMILL elektromos malmaink puha gabonafélék, keményszemű gabonák, fűszerek, hüvelyesek őrlésére alkalmasak. Alapvetően gluténmentesen érkeznek meg hozzád, így ha csak gluténmentes élelmiszert őrölsz benne, akkor a segítségével könnyen kihagyhatod a glutént az étrendedből. 

 

Legyél akár vegetáriánus, akár vegán, vagy legyen szó esetedben akár laktózintoleranciáról, akár gluténérzékenységről, ne mondj le a finom falatokról, és a sütés-főzés öröméről! Szerezd be tőlünk a legmodernebb eszközöket a diétádhoz illeszkedő menü elkészítéséhez!

Hasonló cikkeink a témában: