gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Konfitálás

2024. 03. 28.

Konfitálás

Konfitálás: Mit jelent?

Honnan máshonnan származhatna a konfitálás, ha nem a francia konyhaművészetből? A konfitálás mint konyhai szakszó egy praktikus eljárást takar, amely a tartósítási technikák közül küzdötte be magát a konyhai praktikák közé.

A konfitálás a zsír szigetelő erejére épül. Alapja, hogy hosszú ideig, rendkívül lassan és alacsony hőmérsékleten zsírban főzik a húst. Ezáltal a zsír tökéletesen bevonja a húst, így elzárva az oxigéntől. Ennek köszönhetően pedig a hús romlását előidéző baktériumok nem fognak tudni elszaporodni. Fontos, hogy a hosszú főzés után száraz, hűvös helyen kell még pihentetni a húst – lehetőleg pincében vagy hűtőszekrényben, esetleg hideg spájzban.

 

A konfitálás eredete

Bár az imént francia eljárásnak tituláltuk a konfitálást, a kép ennél kicsit árnyaltabb, megoszlanak a vélemények az eljárás eredetéről. A szó egyértelműen a francia nyelvből ered, de a technológia nem biztos, hogy francia nyelvterületről származik.

Egyes források szerint ugyanis egy brit fizikus, Benjamin Thompson nevéhez köthető a konfitálás. Ő jegyezte fel a 18. század végén, hogy a sütés után kihűlő zsíros hússzelet megfelelő környezetben nem csak, hogy romlatlan marad, de még ízletes és puha is lesz. Két évszázaddal később pedig a magyar származású brit fizikus, Kürti Miklós sütött 80°C-on, csaknem 9 órán keresztül bárányhúst Thompson feljegyzésének bizonyításaképp.

És ne feledkezzünk meg arról az elméletről sem, miszerint a háziasszonyok már évszázadokkal ezelőtt ismerték a módszert, elvégre hűtőszekrény nélkül kellett megoldaniuk a tartósítást. Az persze kérdéses, hogy a zsírban abálás (ahogy a konfitálást szokás röviden körülírni) legfőbb előnyére mikor döbbentek rá elődeink: nevezetesen, hogy mennyei ízeket és puhaságot kap még egy inas, száraz hús is ezt a praktikát bevetve.

 

A konfitálás menete, avagy hogyan kell konfitálni?

Nincs más hátra, nézzük meg, hogyan is kell konfitálni! Amire mindenképpen szükséged lesz:

  • nagy mennyiségű zsír

Marhahúshoz, vadhúshoz és sertéshúshoz érdemes sertészsírt használni. 

A szárnyasokhoz pedig legjobban libazsír passzol.

  • fűszerek

Marhahúshoz, valamint sertéshúshoz fokhagymát, sót, borsot érdemes adni.

Vadhúshoz a rozmaring és a kakukkfű illik a legjobban.

A szárnyasoknál pedig érdemes elgondolkozni merészebb fűszereken is.

  • megfelelő eszköz a konfitáláshoz

Használj erre a célra kialakított konfitáló-lassú sütőket!

 

A konfitálás folyamata a következőképpen néz ki:

  1. Az előkészítés során javasolt akár egy egész napig (24 órára) hagyni zsírban állni a húst. (Ne vágd kis darabokra a húst, jobb meghagyni nagyobb darabban!)
  2. A fűszereket már ekkor hozzá lehet adni!
  3. A kellő hosszúságú előkészítés után kezdődhet meg a lassú sütés.
  4. A hús típusán és méretén is múlik, hogy mennyi ideig kell tartania a sütésnek. Ami irányadó lehet, hogy a sertéstarjának körülbelül 4 óra kell, kisebb szárnyasoknak pedig elég lehet olyan 3 óra. A konfitálás ideális hőmérséklete nem haladja meg a 80-100°C-ot.
  5. Az elkészült húst hagyd kihűlni a konfitáló zsírban!
  6. Végül légmentesen lefedve tedd a hűtőbe vagy a pincébe a húst!

 

Mit lehet konfitálni?

Alapvetően a nagyobb, vörös húsokra találták ki a konfitálást. A vadhús, a sertéshús és a marhahús tökéletes választás lehet. A marhapofa, a sertéstarja és császárhús például közkedveltek, ha konfitálásról van szó. A kacsamell és a libamell is isteni ízekkel gazdagodik konfitálás során, és érdemes libamájjal, kacsamájjal is kísérletezni.

Aranyszabályként jó ha azt megjegyzed, hogy amit amúgy grilleznél, azt NE konfitáld! De azok a húsok, amelyek húslevesben is sokáig főnek, kitűnő választásnak bizonyulnak konfitáláshoz!

 

A konfitálás reneszánszát éli. A legjobb éttermek konfitált ételeket kínálnak. A kísérletezni szerető hobbi szakácsok konfitálnak, ha valami nagy dobásra készülnek. Ha Te is szeretnéd konfitált hússal levenni a lábukról a vendégeket és a családtagokat, akkor használj profi eszközöket! Garantáltan megnyalja mind a 10 ujját, aki megkóstolja a konfitált finomságod!

Hasonló cikkeink a témában:

Tavaszi tekercs kisokos

2024. 04. 16.

Tovább olvasom


Tradicionális receptek modern felfogásban

2024. 01. 26.

Tovább olvasom


Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Hagyományos karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Immunerősítő alapanyagok

2023. 10. 26.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink