gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Immunerősítő alapanyagok

2023. 10. 26.

Immunerősítő alapanyagok

Tálald az egészséget: immunerősítők a spájzból!

A modern gasztronómia nem csak a kitűnő ízekről és a látványos tálalásról szól, hanem egyre inkább figyelembe veszi az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás szempontjait is. A mai kor emberének ez pedig kiemelten fontos. Immunrendszerünk működése esetében ne csak az étrend-kiegészítőkre gondoljunk, hanem a mindennapi táplálkozásra is.

De milyen alapanyagokat érdemes beépíteni az étrendünkbe, ha immunrendszerünk erősítése a cél?

 

A zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök táplálkozásunk alappillérei, nem véletlenül. A rendszeresen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök nem csupán a tápanyagszükségletünk egy részét fedezhetik, hanem egyben az immunrendszerünk erősítésében is jelentős szerepet játszanak.

A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok, mint például a flavonoidok, karotinoidok és a C-vitamin, hatékonyan semlegesítik a szervezetben keletkező szabad gyököket, így védenek a sejtkárosodásoktól. 

Ezenkívül a rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök támogatják az egészséges bélflóra kialakítását, amely szoros kapcsolatban áll az immunrendszer működésével. Ezért, amikor legközelebb a piacon vagy, és elcsábulnál egy friss zöldség vagy gyümölcs láttán, ne gondolkozz rajta túl sokat! Már azzal is hozzájárulsz az immunrendszered erősítéséhez, ha változatosan és színesen táplálkozol. Igyekezz naponta legalább 4-5 adag gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztani ennek érdekében. Akár úgy is betárazhatsz télire, hogy aszalványt készítesz a gyümölcsökből. 

C-vitamin

Az immunrendszerünk megfelelő működését többek között olyan természetes összetevők is támogathatják, mint a C-vitamin, a cink vagy az E-vitamin.

A citrusfélék (mint például a narancs, grapefruit, citrom) gazdagok C-vitaminban, melyről már bizonyítottan ismeretes, hogy hozzájárul az immunsejtek megfelelő működéséhez. Ezért azt javaslom, meríts bátran inspirációt ezen alapanyagok közül, és tedd velük egészségesebbé, egyben ízletesebbé az ételeidet. Ezáltal például nem csak a vendégeid, de az immunrendszerük is hálás lesz érte!

 

Fűszerekkel a frontvonalban

Ahogyan az ételek ízvilágát gazdagítjuk fűszerekkel, úgy bővítjük az immunrendszerünket is erősítő komponensek listáját. 

Számos fűszer nem csupán ízéért kerül a konyhánkba, hanem egészségvédő hatásai miatt is. Ráadásul télen sem kell lemondani a friss fűszernövényekről, ha van okos kerted!

 

Kurkuma

Tudtad például, hogy a kurkuma egy aktív összetevője, a kurkumin, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír? Készíts kurkumás lattét a délutáni kávé helyett, így két legyet ütsz egy csapásra: ugyanis a kevesebb koffeinbevitellel az alvásod minősége is javulni fog!

Fokhagyma

A fokhagyma olyan kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amelyek antimikrobiális hatásukkal segítenek a káros baktériumok és vírusok elleni védekezésben.

Évszázadok óta használják a népi gyógyászatban, ezért nem meglepő, hogy a modern tudomány is felkarolta. A fokhagymában található allicin antibakteriális és vírusellenes hatással bír, ezzel támogatva az immunrendszer működését.

Gyömbér

A gyömbér nem csak gyomorpanaszok enyhítésére kiváló, hanem az immunrendszer erősítésében is részt vesz, köszönhetően a gyömbérben található gingeroloknak, melyek gyulladásgátló és antioxidáns hatásúak.

Így a következő alkalommal, amikor egy recept fűszerezéséhez nyúlsz, emlékezz rá, hogy nem csak az ízekben gazdagodsz, hanem az egészségedet is támogatod.

 

A gabonafélék és magvak ereje

Ezek az apró, de tápanyagban gazdag ételek fontos szerepet játszanak a testünk védelmében.

A teljes kiőrlésű gabonák, zab vagy a barna rizs, nem csak rostokban gazdagok, amelyek elősegítik az emésztést, de olyan ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint a cink és a magnézium. Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak az immunsejtek optimális működéséhez.

Mi a helyzet a magvakkal?

Lenmag, chiamag, napraforgómag – csak néhány azok közül a magvak közül, amelyeket érdemes lenne minél többet fogyasztani!

A magvak egyedülálló összetételükkel, különösen az omega-3 zsírsavakkal és az E-vitaminnal támogatják az immunrendszer működését és a gyulladás csökkentését. 

A magvak könnyen hozzáadhatók a napi menükhöz, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról.

Készíthetsz otthon, házilag is müzlit! Csak kézi pelyhesítőre van szükséged, és már készítheted is a friss gabonapelyhet a reggelihez!

 

Ugye milyen egyszerű tenni azért, hogy megőrizzük az immunrendszerünk erősségét? Ha tetszett ez a bejegyzés, és kíváncsi vagy egyéb hasznos tartalmakra is, kövess minket a Facebook-on is! Ha pedig kedvet kaptál egy immunerősítő menühöz, akkor szerezd be tőlünk a legmodernebb konyhai eszközöket ide kattintva!

Hasonló cikkeink a témában:

Tavaszi tekercs kisokos

2024. 04. 16.

Tovább olvasom


Konfitálás

2024. 03. 28.

Tovább olvasom


Tradicionális receptek modern felfogásban

2024. 01. 26.

Tovább olvasom


Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Hagyományos karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink