gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Nincs finomabb a házi készítésű tésztánál

2024. 02. 26.

Nincs finomabb a házi készítésű tésztánál

Miért jobb a házi készítésű tészta?

Amikor a konyhában állva a tészta készítésének művészetében merülsz el, valójában sokkal többet teszel, mint csupán ételt készítesz. A házi készítésű tészta előnyei messze túlmutatnak azon, hogy friss és ízletes fogást varázsolsz az asztalra.

#1 Összetevők ellenőrzése

A házi tészta lehetővé teszi számodra, hogy teljes mértékben ellenőrizd az összetevőket. Ez nem csupán azt jelenti, hogy elkerülheted az adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyek gyakran megtalálhatóak a bolti változatokban, hanem azt is, hogy személyre szabhatod az ízvilágot, legyen szó akár speciális diétás igényekről vagy egyszerűen csak a preferált ízekről.

#2 Textúra és frissesség

A házi tészta textúrája és frissessége összehasonlíthatatlan a bolti változatokkal. A saját kezűleg készített tészta állaga tökéletesen szabályozható: lehet vékonyabb, vastagabb, lazább. Ennek köszönhetően minden egyes fogás pontosan olyan lehet, amilyennek szeretnéd.

#3 Meditatív tevékenység

A tészta készítése és nyújtása lehetőséget ad arra, hogy kikapcsolódj, és igazán át tudd magad adni a főzés örömének. Segítségével a mindennapi stressztől elvonatkoztatva teremthetsz valódi értéket a konyhában.

 

A tészta alapanyagai

A kenyérhez hasonlóan a tészta is a legegyszerűbb hozzávalókból készül. Van, hogy csak liszt és víz kerül bele, viszont a kézzel, házilag készített tésztákban a folyadék szerepét általában a tojás tölti be.

A hozzávalók mesterhármasa: a búzaliszt, a tojás és a só. Azonban nem mindegy, hogy milyenek az alapanyagok és az arányok. A búzaliszt esetében meghatározó lehet például a minősége, textúrája vagy a benne lévő glutén mennyisége is. Sokat számít a tojás is: ha szép, sárga házi tojásból készül, az jelentősen növelheti az elkészült tészta minőségét.

Aranyszabályként azt tartják, hogy mindig 100 gramm liszthez kell kerülnie 1 tojásnak.

 

A tésztanyújtás alapjai

Ha textúrájában igazán tökéletes tésztát szeretnél kapni, akkor 5 dologra kell figyelned:

Az eredmény minden fáradozást megér.

 

Tippek a kézzel nyújtott tészta készítéséhez

  1. A sodrófa kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy mihez készítesz tésztát, illetve, hogy milyen alakú tésztát szeretnél nyújtani. Például kör alakú tészta esetében jó választás lehet a kissé hajlított sodrófa.
  2. Miután egy tökéletes gömb alakú “labdát” gyúrtál a tésztából, a nyújtást kezdd ennek a közepén, és innen haladj kifelé!
  3. Ha szeretnéd elkerülni azt a bakit, hogy a tészta folyamatosan rátapad a sodrófára, akkor a lisztezés folyamatos odafigyelést igényel: a deszkán és a sodrófán is egyengess el egy kevés lisztet.

Természetesen nem csak kézzel nyújthatod a tésztát. Amennyiben szeretnéd felgyorsítani és megkönnyíteni a folyamatot, úgy használhatsz hozzá tésztakészítő gépet is. Aliza Green séf és gasztronómia tanácsadó azóta rajong a tésztáért, amióta egyszer Olaszországban nyaralt, még 6 évesen. Azóta kitanulta a tésztakészítés minden csínját-bínját és folyamatosan fejleszti tudását. Ő mint szakértő a következőket javasolja, ha géppel készítesz házi készítésű tésztát:

  1. Ha tésztagéppel szeretnél nyújtani, akkor tömörebb állagú tésztát készíts. Ennek oka egyszerű: minél tömörebb a tészta, annál vékonyabb lapokat fog tudni belőle nyújtani a gép, egyre nagyobb fokozaton.
  2. A kinyújtott tésztalap elejét egyenesre vágd, hogy könnyebben be tudd fűzni a tésztagépbe.

A tökéletes tészta titka tehát nem csupán az alapanyagok minőségében, hanem a készítési folyamat lépéseiben is ott rejlik.

 

Változatosság a konyhában

Fontos figyelembe venni, hogy minden tésztafajta elkészítése egyedi technikákat és praktikákat igényel, amelyekkel érdemes kikísérletezni, ha tökéletes alapanyagot szeretnél létrehozni.

A ravioli például különleges odafigyelést igényel a töltelék előkészítésében és a tészta tökéletes bezárásában. Segítségül szolgálhatnak a különböző forma-szettek, amelyeknek köszönhetően gyorsan és higiénikusan fogsz tudni nyújtani, majd töltés után formára szaggatni a saját készítésű raviolikat.

A spagetti és más hosszú tésztafajták esetében a nyújtás és a vágás pontos technikája kulcsfontosságú. A tészta egyenletes vastagságúra nyújtása után, speciális tésztavágó eszközökkel vagy éles késsel lehet a kívánt formára szabni. A spagetti esetében például fontos, hogy a tészta szálak egyforma vastagságúak és hosszúságúak legyenek, hogy főzésük során egységesen puhuljanak meg.

 

Útravaló

A változatosság és a kísérletezés öröme, amit a különböző tésztafajták házilag történő elkészítése kínál, lehetőséget teremt arra, hogy személyes ízlésed szerint alakítsd és finomítsd az étkezéseidet. Reméljük, hogy ezeknek a praktikáknak az elsajátítása segítséget nyújtanak majd a számodra.

 

Ha érdekel a sütés-főzés világa, akkor figyeld oldalunkat, ahol nem csak szuper konyhai eszközöket találhatsz, hanem izgalmas cikkeket is olvashatsz!

U.i.: A bejegyzés végéhez érve végül mi jut először eszedbe a tésztáról? :)

 

Hasonló cikkeink a témában:

Isteni spenótos lasagne ricottával

2024. 04. 23.

Tovább olvasom


Tavaszi tekercs kisokos

2024. 04. 16.

Tovább olvasom


Ismerd meg az ANKARSRUM tésztanyújtó és vágó fejrész szettjét

2024. 04. 15.

Tovább olvasom


Házi ravioli spenóttal és ricottával

2024. 04. 08.

Tovább olvasom


Házi tészta – szívvel és receptvideóval

2023. 10. 01.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink