gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Passzírozó készülék: mire jó és hogyan használd?

2022. 03. 24.

Passzírozó készülék: mire jó és hogyan használd?

 Passzírozó készülék: mire jó és hogyan használd?

A passzírozó készülék a bizonyítéka hogy mennyi lehetőség rejlik egy-egy konyhai eszközben, melyet sokszor észre sem veszünk. Pedig nem csak profi éttermekben, de akár magánháztartásokban is lehet létjogosultsága egy ilyen eszköznek! 

Mi az a passzírozás?

A passzírozás egy olyan konyhai eljárás, amely során a durvább rostozatú ételeket pépesebbé tesszük, és az alapanyag értékes részeit elválasztjuk az értéktelen, felhasználhatatlan részektől. Például a magokat a gyümölcshústól, a kisebb, szálkás csontokat a haltól. Sokan olyan esetekben is a botmixerhez nyúlnak, amikor a passzírozóval lehetne ideális eredményt elérni: minden felesleges anyagtól megtisztított, pürés állagú ételt.

 

A botmixerrel ugyanis összemixelhetjük az alapanyag keményebb részeit, de persze így azok belekerülnek az ételbe. A passzírozásnál pedig áttörjük az étel puha részét a szitán, általában a verőléccel, melyre a tengelyen lévő karok segítségével fejtünk ki nyomást, így sikerül véghezvinni a műveletet. Tehát passzírozáskor különválasztjuk az emészthetetlen, kemény részeket, és az egyéb, értékes szárazanyagot. 

 

Tehát egyértelmű, hogy olykor a passzírozás a legprofesszionálisabb döntés. A megfelelő passzírozó géppel pedig kis energiabefektetéssel lehet kiváló minőségű ételt készíteni. 

Mi mindenre használjuk a passzírozót?

Vajon milyen esetekben jön jól egy passzírozó? Akár a tradícionális házias ételek, akár a nemzetközi ízek vagy a modern konyha vonz, találsz példát olyan ételekre, melyekhez nagyon jól jön ennek az eljárásnak az ismerete. 

Passzírozás halászlé főzéskor

A halászlével kapcsolatban sokféle eltérő vélemény létezik, hányféle halból főzzük, tésztával készüljön, vagy anélkül? Hogyan tálaljuk fel? Passzírozzuk a halat, vagy ne passzírozzuk?

A dunai, tiszai és a balatoni halászlé különbözik egymástól, ez a téma pedig komoly hitviták terepe. A bajai, azaz dunai halászlét nem szokás passzírozni, miközben egyesek szerint a szegedi halászlénak viszont pont ez a művelet adja az ízét, a lelkét. Igazából a halászléval kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az éttermek kifejezetten szeretik passzírozva készíteni, mert így biztosan megfelelő minőséget tálalnak fel, nem lesznek apró csontszilánkok a levesben. Sokan esküsznek arra a módszerre, hogy a passzírozás során apró lyukú szűrő használatával, a halat folyamatosan halászlével öntözve lehet a legjobb eredményt elérni.

Mivel passzírozzuk a halat? Igazából a passzírozó készülékek lehetnek kézi eszközök és elektromosak is, főleg a tengelyükön található verőlécek fordulatszáma, valamint a passzírozás teljesítménye a hatásfokuk mérőegysége.  Ha nem ipari mennyiségű halászlevet készülsz főzni, akkor nagy eséllyel valamelyik kézi passzírozógépünk nagyszerű segítség lehet a következő alkotáskor.

Lekvárok és szószok

Aprómagvas gyümölcsökből isteni házilekvárt lehet főzni. Nagyon sok kreatív recepttel dobhatod fel az önmagában is isteni gyümölcsöket, az igazán bevállalósak már biztosan kipróbálták a mentás málnát, a rebarbarás epret, vagy a bodzás almalekvárt. Persze a nagyon rutinos lekvárkészítőknek kár is leírni, hogy az aprómagvas alapanyagot passzírozni kell.

A lekvárokhoz hasonló a helyzet a chutney-k esetében is, hiszen például ribizli, kökény vagy som chutney készítésekor is passzírozott gyümölcsöt használunk alapanyagként. 

 

De nem csak a dzsemek és a chutney-k esetében van szükség passzírozásra! Gondoltál már arra, hogy például az autentikus olasz tésztához házi paradicsomszósz dukál? Ehhez is passzírozott paradicsomra lesz szükséged! De azok, akik rendszeresen főznek be paradicsomot, tisztában vannak ezzel. Viszont érdemes a befőzendő zöldség mennyiségén is elgondolkodni. Egy kézi passzírozógép teljesítménye 30-36 kg zöldség/órával tud dolgozni, úgy, hogy közben te is elfáradsz. Ezért ha rendszeresen főzöl be nagy mennyiségű paradicsomot vagy gyümölcsöt, akkor nagy eséllyel megérné beruháznod egy elektromos passzírozógépbe mely akár 400 kg/órával is tud teljesíteni, úgy, hogy neked nem sem kell elfáradnod fizikailag. 

 

Ezek csak a leggyakoribb példák, ha kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat, rengeteg olyan ételt találunk, amelynek otthoni elkészítése izgalmas feladat, de a kísérletezéstől pont a passzírozás terhe tart vissza. Például belegondoltál már, hogy mennyivel egyszerűbb elkészíteni a házi hummuszt passzírozással, ahelyett, hogy leégeted szegény botmixered motorját? És még a héj sem kerül bele! A zakuskáról már ne is beszéljünk, vagy az ajvárról, a passzírozással készült házi gyümölcslevekről (adalékmentesen!).

 

Reméljük, meghoztuk a kedvet az otthoni passzírozáshoz. Látogass el webáruházunkba, ahol a legjobb passzírozó készülékeket találod!

Ha segítségre lenne szükség, ügyfélszolgálatunk örömmel segít a kiválasztásban!

 

Hasonló cikkeink a témában:

Mi került az asztalra az ókori lakomákon?

2024. 04. 05.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


3 gyors és egyszerű recept

2024. 02. 07.

Tovább olvasom


A paradicsom befőzés lépései

2024. 02. 02.

Tovább olvasom


Vitamindús ételek

2024. 01. 22.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink