gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Világ disznóvágói egyesüljetek: mely országokban vágnak disznót?

2018. 11. 09.

Világ disznóvágói egyesüljetek: mely országokban vágnak disznót?

A disznóvágás intézményét sokan hungarikumnak vélhetik. A valóság ennél azért árnyaltabb (mondom ezt anélkül, hogy elvitatnám, mennyire hozzátartozik a magyar vidéki kultúrához a disznóölés - én magam is vidékről, állattartással is foglalkozó családból származom, a szüleim gyakran vágtak disznót télvíz idején).
 
A disznótartás és vele együtt a disznótor valójában inkább egy kelet-közép-európai szokás, és ott sokfelé a mai napig elterjedt. Már a középkorban vágtak disznót, ahogy erről a The Medieval Cookbook egyik illusztrációja is árulkodik:

(kép forrása: Wikipedia)
 
A hagyomány lényege azóta sem változott sokat: késő ősszel vagy télen egy nagyobb társaság leölte az állatot, majd közösen feldolgozták. Az időzítésnek praktikus okai voltak: a hidegben könnyebb volt tartósítani a húst, ráadásul a hideg évszakokban nem igazán volt termés a földeken. A disznótor sok embert, általában az egész rokonságot megmozgató közösségi esemény volt - részben ezért lehet máig elmaradhatatlan tartozéka a pálinkázás. Már önmagában a disznó leöléséhez is több emberre van szükség, majd az utómunkához még többre. A Kelet-Közép-Európai Gyökerek:


A Kelet-Közép-Európai Gyökerek:

Európában a Wikipedia szerint Magyarországgal együtt legalább 18 országban, köztük Albániában, Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Görögországban, Olaszországban, Moldovában, Romániában, Szlovéniában, Portugáliában, Spanyolországban, Ukrajnában, Korzikán és Oroszországban is elterjedt.
 
Nem véletlen a sok disznóhúsból készülő nemzeti étel a környéken - szerb-horvát konyhában a húsos burek mellett a pljeskavica és a csevap a legismertebb, bár mindkettő elsősorban bárányból készül, a sertéshús is fontos összetevőjük. De a litván és lengyel bigos egyik fő összetevője is a sertés (a bőséges káposzta mellett), a szlovénok pedig hozzánk hasonlóan kolbászban is utaznak: náluk Kranjska klobasát lehet kóstolni.
 
Külön horvát, szerb, moldáv ételek helyett ezért is szokás gyakran inkább balkáni konyháról beszélni, ezen országok között - vélhetően viharos múltjuk miatt is - erősen összeér a konyhaművészet, sok a hasonló, vagy szinte egyforma étel, csak az összetevők aránya, esetleg az elkészítés módja között vannak apró eltérések. 
 

A Kulináris kaland folytatódik:

Nálunk ugye a legínycsiklandozóbb, sertéshúsból készülő ételek közt helyet követel magának a toros káposzta, a hagymás vér, a sonka, a hurka és persze a kolbász (a teljesség igénye nélkül). Azoknak, akik a következő hetekben ezek közül kolbász vagy hurka elkészítését tervezik, az alábbi kiváló szerkezetet ajánljuk, ami nagyban megkönnyíti a munkát: a GAMMO rozsdamentes acélból készült álló hurka-kolbász töltőjét, amivel a legfinomabb disznóságok házi előállítása is szinte gyerekjáték!
 
Ha megjött a kedved a kolbásztöléshez, nézz szét kínálatunkban és válogass minőségi termékeinkből!

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Tovább olvasom


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Tovább olvasom


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Tovább olvasom