gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hurkafajták, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 01. 22.

Hurkafajták, amikről még biztosan nem hallottál

Jellemző, hogy minden nemzet a maga legnagyobb gasztronómiai kincseire úgy tekint, mint kizárólag saját örökségére. Legyen szó kolbászról, sajtról vagy éppen hurkáról, a legtöbb ország előbb nemzeti, majd EU-s szinten is levédeti a saját változatát - így lesz belőle hungarikum, szlovákikum, lengyelikum, vagy épp egy sokadik „-ikum”, miközben a szomszédos országokban gyakran szinte ugyanazt az ételt készítik egy-egy eltérő összetevővel.

A hurka sem kivétel. Bár mi itthon természetesnek vesszük, hogy májas és véres hurkánk is van, és szinte minden disznótor egyik fénypontja ez az étel, valójában sokkal nemzetközibb jelenségről van szó, mint gondolnánk. Nézzük is meg, hogy milyen „hurkafélék” készülnek a világ más részein!

Haggis - a skót belsőségtöltet

A skót haggis valójában nem teljesen hurka, inkább annak egy távoli, zömök, kicsit ijesztő rokona. Disznóbél helyett juhbélbe vagy juhgyomorba kerül a töltelék - ami többek között darált belsőségekből, zabpehelyből és fűszerekből áll. A látványa nem feltétlenül hozza meg az étvágyat, de Skóciában nemzeti eledel, amelyet hagyományosan a „Burns Night” nevű ünnepen fogyasztanak.

Black pudding - brit-ír véres csoda

A brit és ír konyhában is ismert „black pudding” (fekete puding) jóval közelebb áll a mi véres hurkánkhoz. Alapja szintén a vér, de bőven találni benne gabonát (például zabpelyhet) és egy különleges fűszert, csombormentát is. Észak-Angliában és Skóciában még rántva is tálalják.

Leberwurst - német májaskenyérre álmodva

A máj alapú leberwurst (vagy angolosan: liverwurst) inkább egy kenhető hurka-parizer átmenet, amit gyakran szendvicsekhez használnak. Nem igazán hurka formájú, de ízvilágban sok hasonlóságot mutat a májas hurkával. Létezik füstölt, főtt vagy fűszeres változata is - Németországban sokféle formában találkozhatunk vele.

Sundae - koreai meglepetés a távol-keletről

A sundae (ejtsd: szunde) egy koreai street food klasszikus, amely főként vérből, rizsből és zöldségekből készül. A magyar hurkához hasonlóan bélbe töltik, ám sokszor marhavérrel dolgoznak, nem disznóval. A koreai háború után vált népszerűvé, ma már az ország egyik legnépszerűbb utcai harapnivalója. A fűszerezés és a kísérők miatt az ízvilága persze jóval eltér a mi megszokott hurkánktól.

+1 különlegesség: A magyar cseresznyés hurka

Maradjunk itthon, de mégis térjünk el a megszokottól! A dél-bükki Szomolyán megrendezett gasztrofesztiválon Guczi István polgármester rukkolt elő egy különleges recepttel: cseresznyés májas hurkával. Az újdonság olyan nagy sikert aratott, hogy pillanatok alatt elfogyott. „Két kiló hurkához 60 dkg kimagozott cseresznyét adunk, óvatosan összekeverve, hogy ne pépesedjen. Az eredmény meglepően harmonikus és mindenkit lenyűgöz” - mesélte Guczi.

 

Akinek kedvet csináltunk valamelyik különleges recepthez - legyen szó a koreai sundae-ról vagy a saját fejlesztésű cseresznyés hurkáról-, annak egy megbízható, nagy kapacitású hurkatöltő aranyat ér. A GAMMO 7 literes hurkatöltő pontosan ilyen: stabil, kényelmesen kezelhető és ideális akár klasszikus, akár újragondolt hurkareceptekhez. Egyetlen eszközzel bejárhatjuk a hurkák világát - a saját konyhánkból.

 

Fedezd fel te is a hurkatöltés kreatív oldalát! Nézz körül a gammo.hu webáruházban, és szerezd be a tökéletes eszközt a gasztronómiai kalandozáshoz!