gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Lesd el, hogyan csinálják a kolbászt a nagyok!

2016. 02. 08.

Lesd el, hogyan csinálják a kolbászt a nagyok!

Ma egy kis kulináris kalandra invitálunk benneteket, ahol a hagyományos ízek és a modern konyhaművészet találkoznak. Olyan recepteket hoztunk, amelyek garantáltan elkápráztatják a családot és barátokat - füstölt kolbász gyulaiasan, rozmaringos főzőkolbász, és egy kis kuriózum, a kásás hurka.

Füstölt kolbász gyulaiasan

Hozzávalók:

- 8 kg sertés lapocka vagy comb,
- 2 kg tokaszalonna
- 3 dkg fekete bors
- 1 dkg őrölt kömény
- 10 dkg mélypiros házi fűszerpaprika 
- 2,5 dkg magyar fokhagyma
- 25 dkg tengeri só.

A készítés menete:

A húst közepes lyukú, a szalonnát pedig nagy lyukú tárcsával felszerelt húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, és alaposan összekeverjük. Ezt követően 24 órán át pihentetjük. Majd ismét átmozgatjuk, sertés vékonybélbe töltjük, és 20-25 cm-es párokat készítünk belőle. Hideg füstre tesszük, halványpirosra füstöljük. Egy hónap érlelés után már fogyaszthatjuk is! Megfelelő tárolás mellett, akár a következő télig is elállhat!

Rozmaringos főzőkolbász

Hozzávalók: 

- 10 kg félkövér disznóhús
- 3 dkg őrölt cayenne bors (ez egy pirospaprikafajta)
- 1 dkg őrölt kömény
- 2 vastag szál rozmaring
- 25 dkg só

A készítés menete:

A húst közepes tárcsán ledaráljuk, hozzáadjuk az őrölt cayenne borsot, köményt, és a rozmaringot. Jól összedolgozzuk, és 7 literes álló kolbásztöltővel vagy más töltővel bélbe töltjük, majd szikkadás után hideg füstre tesszük, amíg el nem éri a világosbarna színt. Főzhetjük, sütjük, gazdagíthatjuk mustárral, kísérhetjük pálinkával.

Bónusz recept: a kásás hurka! 

Íme egy több, mint százéves alig ismert recept, eredeti nyelvezettel Zilahy Ágnes gondolataiból, 1892-ből:

Egy lábasba tegyünk egy liternyi nagyon zsíros fanyadólevet, annak a fazéknak a tetejéről merítsük ezt, amelybe - disznóöléskor - a kövérségeket és a hurkákat kifőzzük. Ha forró az a zsíros lé, főzzünk bele fél liter tiszta köles kását. A zsíros lében egészen addig főzzük a sárga kását, a míg e szemek mind szépen kipattognak; de egész puhára nem szabad megfőzni, mert akkor nem állana tömören össze a hurka. Ha kipattogott a kása, vegyük el a tűzről, és kevés sót, törött borsot hintsünk közé.

Tegyünk még a kásába egy apróra összevagdalt maréknyi megfőzött kövérséget. Ha az izét jónak találjuk, töltsük a vastagabb féle bélbe, két araszos darabkákba szakítván a belet. Ezt is a hurka töltő segélyével kell megtölteni, és a két végét tiszta, vékony faszegekkel jó szorosan be kell tűzni. Tíz percig forró vízbe kell főzni, azután abból kiszedve, hideg helyre rakjuk és használatkor szép pirosra meg kell sütni. Megjegyzem, hogy a kásás hurka hideg időben sem áll el tovább pár napnál, mert a kása megsavanyodik, de frissiben igen jó étel.

 

Bizony, az otthoni füstölés és kolbászkészítés egy igazi kulináris kaland, de ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen, némi tapasztalat és megfelelő eszközök szükségesek. Nézz szét kínálatunkban és szerezz be minőségi eszközöket!

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Tovább olvasom


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Tovább olvasom


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Tovább olvasom