gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Hazai az igazi, de a házi mégis jobb

2016. 01. 27.

Ha körbenézünk a bevásárlóközpontok és a hipermarketek polcain, hasonló kinézetű termékeket látunk a húspulton és a hűtőben, mintha betérnénk a sarki trafikba. Egytől egyik ipari körülmények között készültek, remélhetőleg azon alap- és segédanyagokból, amik a termék címkéjén fel vannak tüntetve. Sokan kételkedhetnek, akár jogosan is, hisz a közelmúltban nem egy híradás szólt kétes eredetű alapanyag felhasználásáról, amit élelmiszerekbe tettek, azonban a hazai gyártású termékek azért többségében megfelelő minőségű.

Sokak hóbortja az E-szám mentesség, annak ellenére, hogy tudnák mit is jelent. Ami minket érint, abból kiemelnénk a közismert nitrites pácsót amelyet rengeteg húsból készült késztermékben használnak, közismert nevén nátrium nitrit E250 jelzéssel, a felhasznált és előírt megengedett mennyiségben nem méreg! Amatőr és profi böllérek előszeretettel használják a töltelékezésnél és pácolásnál egyaránt. (Ha nem szeretné használni , térjen át a tengeri sóra, annak is van pirosító hatása.) 

Amiért viszont érdemes szót említeni az a kiválasztott hús alapanyag, hiszen húst csakis kizárólag ellenőrzött minőségben szabad vásárolni, lehetőleg a magyar gazdaságot támogatva hazai termelőtől vagy húsboltból, de ha van rá lehetőségünk és kitartásunk bátran hízlaljunk fel egy-két állatot és törekedjünk az önellátás elsajátítására, ha étkezési szokásainkat ezen irányba kívánjuk terelni.

Sokunk álma vagy valósága a zöldebb élet, az állatok szaporítása, tartása, növények termesztése, gazdálkodás saját kis farmunkon. Tudva azt, hogy mit adunk a földnek, mivel locsoljuk vagy permetezzük növényeinket, etetjük állatainkat biztosabbak lehetünk abban, mit is teszünk családunk asztalára, tudjuk és büszkék vagyunk rá, hogy gyermekeink megtanulhatják az önellátás fortélyait, megismerik az élelmiszer előállítás egyes fogásait és technikáit.

Ha a lehetőségünk és akaratunk adott, ne féljünk tőle, tanuljunk meg húst pácolni, kolbászt és szalámit tölteni, esetleg füstölni. Ha ezek már mennek lehet folytatni a szárítással és az aszalással is, hiszen egy jól megtervezett és kivitelezett kamra ideális mindhárom tartósítási eljárás kivitelezésére, ezzel a hús mellett akár sajtot is füstölhetünk, gyümölcsöt aszalhatunk vagy kiszáríthatjuk gyógynövényeinket, virágjainkat. Ehhez természetesen alkalmasnak kell lennie a kamrának a hideg és meleg füstölésre egyaránt, erről majd egy későbbi cikkünkben megemlékezünk. 

Hasonló cikkeink a témában: