gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Hogyan válasszunk ipari mosogatógépet?

2016. 04. 13.

Hogyan válasszunk ipari mosogatógépet?

A piszkos eszközök a vendégeket elriasztják, az élelmiszerbiztonságot és higiéniát ellenőrző felügyeletet pedig mágnesként vonzzák. Ha azt szeretné, hogy üzlete fejlődjön és egyre több vendéget tudjon kiszolgálni, sok szempontból elkerülhetetlenné válik egy ipari mosogatógép megvásárlása.

De hogyan válasszon a rengeteg különböző kialakítás, típus, és teljesítmény között?

Mielőtt a részletekben elmerülnénk, tekintsük át, hogyan is működnek az ipari mosogatógépek. A legfontosabb különbség a háztartásokban már régóta ismert mosogatógépekhez képest, hogy 2-3 perc alatt elmossák és elöblítik a bennük lévő tányérokat, poharakat. A kereskedelmi forgalomban kapható ipari mosogatógépek jellemzően meleg vízzel tiszítanak és forró vízzel öblítenek (és így fertőtlenítenek is), viszont nem szárítanak. Ezért a tiszta edények vizesek maradnak, hagyni kell őket lecsöpögni (a forró vízes öblítés miatt viszont gyorsan száradnak).

A mosogatáshoz az ipari mosogató gépek speciális, folyékony tisztító és öblítő szereket használnak, a háztartási vegyszerekkel nem használhatók. Az öblítő folyadékot a legtöbb készülék szivattyúval felszívja, a mosó folyadékot viszont vagy kézzel kell a tartályba adagolni, vagy vásárolni kell hozzá mosószer adagoló szivattyút, amely elvégzi ezt a munkát helyettünk. Mi minden esetben javasoljuk a szivattyú használatát, mivel így csak a minimálisan szükséges vegyszert fogja felvenni a gép és rengeteg pénzt takaríthat meg ezzel.

És akkor most nézzük, milyen szempontok szerint tudja kiválasztani az Ön számára ideális nagykonyhai mosogatógépet!

Válasszon a helyszín lehetőségei szerint!

Ahova a mosogatógépet tervezi, ott legfeljebb egy méteres távolságon belül kell, hogy legyen víz és csatorna kiállás, továbbá elektromos csatlakozási lehetőség (egy- vagy háromfázisú, az adott géptől függően). Az elöltöltős tányér-pohár mosogatógépeket jellemzően pult alá szokták elhelyezni, míg a felültöltős mosogatógépek és a kalapos mosogatógépek nagyobb alapterületet igényelnek, és nem lehet föléjük helyezni semmi mást.

Fontos, hogy a gépből az elhasznált szennyvíznek ki kell jutnia, és a háztartási mosogatógépekkel ellentétben az ipari mosogató gépek általában gyárilag nem tartalmaznak ürítő szivattyút. Ha olyan helyre teszi a gépet, ahol a csatorna kiállás a gép alatt van, akkor nincs probléma, a szennyvíz egyszerűen kifolyik. Ha azonban a csatorna magasabban van, mint a padlótól számított 10 centi, akkor a gépet vagy állványra kell tenni, vagy vásárolni kell hozzá ürítő szivattyút, amely kipumpálja a szennyvizet.

Válasszon mosogató kosár mérete szerint! 

Ha csak kisebb poharakhoz, kávés csészéhez, kistányérokhoz keres ipari mosogatógépet, akkor a legpraktikusabb egy 35x35cm vagy 40x40cm kosárral működő, elölről bepakolható pohármosó gép. Ha már átlagos méretű tányérokat is szeretne tisztítani, akkor egy legalább 50x50cm kosárral rendelkező mosogatógépet célszerű választani. Tepsik vagy tálcák mosogatását már csak nagy kosárral ellátott speciális feketeedény mosogatógépben ajánljuk. 

Válasszon a maximális betehető edény méret szerint!

A kisméretű pohár és tányér mosogató gépek belül sem nagyok, a kisebbik GAMMO tányér-pohármosogató gépbe például legfeljebb 27 cm magas pohár fér be. Ha nagyobb poharakat, tányérokat is szeretne mosogatni, akkor érdemes a nagyobb belső méretű elöltöltős mosogatógépek vagy kalapos mosogatógépek közül választani.

Néhány példa (a méreteket tányérra adjuk meg, poharaknál 1-2 centivel kisebb mérettel számolhat!):
- a GAMMO 500-as elöltöltős mosogatógépbe legfeljebb 32cm átmérőjű tányér fér be
- a SAMMIC elöltöltős mosogatógépbe legfeljebb 39cm átmérőjű tányér fér be
- a GAMMO kalapos mosogatógépbe viszont már akár 42cm átmérőjű tányérok is beférnek.

Válasszon az óránkénti kapacitás szerint!

Minden mosogatógépnek adott hosszúságú mosogatási ciklusa van, ez jellemzően két vagy három perc. Ennyi idő alatt lezajlik egy meleg vizes mosogatás és egy forró vizes öblítés is. A mosogatógépek elméleti kapacitását úgy tudja kiszámolni, hogy megnézi, hány perces ciklussal dolgozik, azaz például egy 3 perces fix ciklusidővel működő mosogatógép elméletileg 20 kosárnyi tányért vagy poharat tud elmosni.

A gyakorlatban azonban ennél kisebb is lehet a kapacitás, mivel időt vesz igénybe a mosáshoz, öblítéshez szükséges víz felmelegítése. Általánosságban érdemes ciklusok között 3-5 perc melegítési idővel számolni, ha tökéletes eredményt szeretne. Léteznek olyan mosogatógépek is, amelyek nagy teljesítményű fűtőbetétjükkel garantálják a folyamatos vízhőmérsékletet, ám azok többször annyiba kerülnek, mint az átlagos ipari mosogató gépek.

Összefoglalva, ezeket mindenképpen érdemes végiggondolni, mielőtt ipari mosogatógépet vásárol:
- melyik mosogatógép kialakítás lenne az ideális az adott helyszínen (elöltöltős, felültöltős, vagy kalapos)?
- mi a legnagyobb tányér vagy pohár, amit el szeretne mosni? (a termék leírásokban megadjuk, melyik gépbe mekkora fér el) 
- milyen mennyiséget szeretne a géppel mosogatni? (a kosár méretekbők kiderül, hány fér bele)
- szükséges-e az ürítő szivattyú megvásárlása? (igen, ha a csatorna kiállás nem a padlón van)
- szükséges-e a mosószer adagoló pumpa megvásárlása? (javasoljuk, ha spórolni szeretne a vegyszeren)

Az általunk forgalmazott mosogatógépeket készséggel üzembe is helyezzük, így a helyszínen is van lehetőség az opciók beépítésére.
Ha pedig további kérdései vannak, természetesen állunk rendelkezésére az oldal tetején látható telefonszámon vagy emailben is!

Hasonló cikkeink a témában:


Kapcsolódó termékeink