gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Így használd fel a csokimikulást!

2023. 12. 05.

Így használd fel a csokimikulást!

Így használd fel a csokimikulást!

Decemberben a legtöbb gyermek polca (de még a felnőtteké is) megtelik csokimikulással. Eleinte még szépen fogyatkoznak a Mikulás-csokik, aztán ahogy telnek a napok, valahogy nem akarnak kevesebben lenni. A gyerkőcök megunják őket, a karácsonyi menü után már nem jut hely nekik a pocakban – végül hajlamosak vagyunk el is feledkezni róluk.

Aztán sajnos lejár a szavatosságuk – és a kukában végzik. Pontosan ezt tudod megelőzni, ha kreatívan felhasználod őket!

 

#1 Forró csoki

Ki tudna nemet mondani a forró csokira a hideg, téli hónapokban? Nincs más dolgod, mint a csokimikulást egy bögrébe helyezni, forró tejet önteni rá, és az egészet megspékelni egy kis tejszínhabbal.

 

#2 Csokireszelék

A csokireszelék számtalan sütemény „alapkelléke” – miért ne készíthetnéd el házilag, csokimikulást felhasználva? Csak tedd pár órára a mélyhűtőbe a Mikulás-csokit, majd reszeld le egy reszelő segítségével! Ennél jobb nem is kell a karácsonyi süti tetejére!

 

#3 Csokihab

Fogj néhány tojást, és válaszd szét a fehérjét a sárgájától! A fehérjét ízesítsd kedved szerint (fahéjjal, cukorral, mézeskalács-fűszerrel, kókusszal, miegymással), majd verd habbá! Olvaszd fel a csokoládéból készült télapót, és keverd bele a habba! Tedd az egészet 3-4 órára a hűtőbe – és már kész is az isteni csokihab!

 

#4 Csokiszökőkút

A csokiszökőkúthoz tökéletes alap a csokimikulás! Csak meg kell olvasztanod a csokit, és útjára engedni a szökőkútban. És ne feledkezz meg a banán, a kiwi vagy épp az alma felszeleteléséről, hogy legyen mit a csokizuhatagba mártani!

 

#5 Csokis-almás pálcikás édesség

És ha már az almát emlegettük! Moss és hámozz meg néhány almát, és vágd őket egyenlő nagyságú szeletekre! Olvaszd meg a csokimikulást, keverj hozzá egy kis kókuszzsírt! Az alma gerezdeket szúrd pálcikára, majd forgasd meg őket a csokoládéban! Hagyd, hogy picit megdermedjen a csoki (akár a hűtőbe is teheted egy kis időre), és már kész is a csokis-almás pálcikás édesség! Meg is bolondíthatod egy kis karamellel vagy kókuszreszelékkel!

 

Hogy kell megolvasztani a csokimikulást?

Ha forró tejet öntesz a csokimikulásra, akkor is „össze fog esni”, de valószínűleg nem fog teljesen megolvadni. Érdemes ezért inkább gőz felett vagy mikróban olvasztani.

Ha pedig úgy döntesz, hogy tűz fölött olvasztod, mindenképp adj hozzá vajat (vagy kókuszzsírt), hogy ne égjen meg! És mindenképp kis lángon fogj hozzá!

 

Az úgynevezett „hideg kutya”

Hozzávalók

  • kb. 20-25 dkg csokimikulás tejcsokoládéból
  • kb. 20-25 dkg csokimikulás étcsokoládéból
  • 20 dkg kókuszzsír
  • 2 darab tojás
  • 20-25 dkg vajas keksz
  • 4 evőkanál rum
  • 1-2 evőkanál kakaópor
  • porcukor

Elkészítés

1. Törd apró darabokra a csokimikulásokat, és olvaszd meg őket. Közben add hozzá a kókuszzsírt is!

2. A tojást robotgépet használva keverd krémesre a kakaóporral, a rummal és porcukorral együtt. Majd keverd hozzá az olvasztott csokit!

3. Egy hosszúkás, lehetőleg szögletes sütőformát bélelj folpack-kal, és kenj az aljára egy keveset a csokikrémből, majd pakolj bele sorban kekszet!

4. Jöhet ismét egy réteg krém, majd egy újabb sor keksz! (Ha gondolod, még jöhet így pár réteg! A lényeg, hogy legfelülre krém kerüljön!)

5. Helyezd az egészet éjszakára a hűtőbe, majd másnap borítsd az egészet egy tálra! Húzd le a fóliát, és kész is az a bizonyos „hideg kutya”!

 

Csokis-kekszes rúd vagy csokiszalámi

Hozzávalók

  • 10-15 dkg csokimikulás (lehetőleg étcsokoládéból)
  • 4-5 dkg vaj
  • 10-15 darab vajas keksz
  • kesudió vagy mandula
  • porcukor

Elkészítés

1. A csokit olvaszd fel úgy, hogy hozzáadod a vajat!

2. Törd kisebb-nagyobb darabokra a kekszet, és keverd hozzá a kesudiót vagy a mandulát (esetleg mindkettőt)!

3. Egy tálban keverd el az összetevőket, adj hozzájuk porcukrot is!

4. Tedd az egészet a hűtőbe egy órára!

5. Egy óra elteltével dolgozd meg kicsit kézzel a masszát, formázz belőle hosszú rudat! Tekerd az egészet fóliába, majd mehet vissza a hűtőbe!

6. Másnap reggelre kész is a csokis-kekszes rúd, vagy ahogy sok helyen hívják: a csokiszalámi!

 

Számtalan módja van a megmaradt csokimikulás felhasználásnak. Reméljük, jó ötleteket tudtunk ehhez adni! Ha valamilyen eszköz hiányzik még a konyhádból, nézz szét webáruházunkban – és kövess minket a Facebook-on is további hasonló tartalmakért!

Hasonló cikkeink a témában:

Ismerd meg a gyümölcscentrifugát!

2024. 03. 22.

Tovább olvasom


Nőnapi menü

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Gasztro Valentin-nap

2024. 02. 05.

Tovább olvasom


Mindent a gőzgombócról

2024. 01. 31.

Tovább olvasom


Isteni sütik a karácsonyi ünnepekre

2023. 12. 05.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink