gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Lucullusi lakoma

2022. 06. 28.

Lucullusi lakoma

Lucullusi lakoma
 

Te is ismered a lucullusi lakoma kifejezést? Bőséges, finomabbnál finomabb fogásokat felvonultató, igazi ínyencségeket is a tányérra csempésző étkezések után gyakran hallani a jóllakott vendégek szájából a kifejezést. De honnan ered ez a szófordulat? Ki volt Lucullus?

Az őrölt só atyja

 

Lucius Licinius Lucullus az ókori Róma egyik kiemelkedő hadvezére és politikusa volt. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire volt tehetséges vagy népszerű, de nem is igazán karrierje tette híressé. Sokkal inkább az, hogy visszavonulása után fényűző életet élt: szórakozással, lakomákkal töltötte az idejét. 

Az antik Rómában szokás volt óriási lakomákat tartani, ahol különös tálalási megoldások használata és féktelen dőzsölés volt jellemző, nem volt akkoriban egyedi az, amit Lucullus művelt.

 

Amiben ő mégis újat alkotott az ókori gasztronómiában (egyes források szerint), az az volt, hogy az ő ötlete volt a só darálása. Felismerte, hogy precízebben lehet őrölt sóval ízesíteni az ételeket. A só őrlése ma már megfelelő eszközt használva ujjgyakorlat, de az ötlet megszületéséig a rómaiaknak nem volt rá bejáratott technológiája. 

 

Lucullusnak egy másik maradandó tette volt, hogy a keleti hadjáratai során megismert gyümölcsökből hozatott a lakomáira. Így például a cseresznyét és az akkor még perzsa almának nevezett őszibarackot ő telepítette be Európába. Egyes legendák arról mesélnek, hogy a cseresznyét nem magozták ki mindig, és ez sok római fulladásos halálát okozta.

Lucullus paradicsom

 

A valóság tehát az, hogy bármelyik, ókori Rómában fényűző életet élő politikus vagy hadvezér nevével összefonódhatatt volna a lakoma fogalma, mégis Lucullus nevével történt ez meg. 


Talán kevésbé ismert a lucullusi lakoma kifejezéshez képest a lucullus paradicsom, pedig az emberek többsége már biztosan találkozott vele: a hosszúkás, kifejezetten édes paradicsom viseli ezt a nevet. Ha te is az igazán édes paradicsomból készült ételeket kedveled, amelyekhez alig kell cukrot hozzáadni, akkor érdemes ebből a fajtából készítened őket: csak egy jó paradicsom passzírozó gépre van szükséged, és már készítheted is a finom fogásokat, legyen az akár paradicsomleves, akár valami olaszos finomság. 

 

Egy régi szokás megújulása, újragondolása a bolti ketchup vásárlása helyett házi ketchupot készíteni. Ha te is szeretnéd kipróbálni magad ketchup készítésében, fontold meg, hogy lucullus paradicsomot használj. Magas falú fazékban pirított hagymás alapon forrald a paradicsomot, majd turmixold le egy botmixerrel. Ezután passzírozd át finom szövésű szűrőn, majd fazékban forrald vissza, miközben ízlés szerint ízesíted, amíg meg nem kapod a kívánt sűrűséget.

 

Tarts te is lucullusi lakomát!

 

Persze ahhoz, hogy megidézd valamelyest Lucullust, de legalábbis az ókori Róma lakomáit, nem kell feltétlen lucullus paradicsomot használnod. Bármilyen receptet követhetsz, de akár kísérletezhetsz is. A lényeg, hogy ne csak az ételek elfogyasztása legyen élmény a vendégeid számára, hanem neked is minden konyhában töltött perc.

 

Ahhoz, hogy ez így legyen, elég annyi, hogy modern eszközöket használsz. Gondolj csak bele, mennyivel gyorsabb és gördülékenyebb lehet a sütés-főzés, ha hasábburgonya vágót vagy zöldségszeletelőt alkalmazol. Sőt, ha egy melegen tartó lámpát is csatasorba állítasz, akkor akármennyi fogást készíthetsz, mert garantáltan melegen, frissen tudod majd tálalni őket a lámpának köszönhetően.

Egy jó mosogatógép pedig a lakoma utáni teendők nagy részét is leveszi a válladról. 

Így, ha többfogásos, lucullusi lakomát is rendezel, maximálisan a kulináris élvezetekre helyezheted a hangsúlyt. Reméljük, sikerült hozzá kedvet csinálnunk! Nézz szét kínálatunkban, találd meg azokat az eszközöket és gépeket, amelyek megkönnyítik majd a dolgodat!

Hasonló cikkeink a témában: