gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Melyek a hagyományos karácsonyi sütemények?

2022. 12. 13.

Melyek a hagyományos karácsonyi sütemények?

Karácsonyi sütemények és variációik

Elhoztuk neked a legnépszerűbb karácsonyi édességeket, melyekről nem is sejtenéd, hogy tele vannak szimbólumokkal, és a történetük is érdekes. Mindezek ismeretében kicsit máshogy tekintünk a luca pogácsára, vagy a karácsonyi mézeskalácsra. Így a hagyományt folytatva ünnepelheted a karácsonyt, akár az eredeti süteményt sütöd meg, akár a kulcsfontosságú hozzávalókat felhasználva más, hasonló süteményeket alkotsz. 

Luca napi pogácsa

A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik. Innentől kezdve rengeteg rituálé, jóslás, népi babona övezi a karácsony felé vezető napokat. Az egyik legismertebb ilyen szokás a Luca nap. Ilyenkor kezdik el faragni a Luca széket, amelynek szentestéig el kell készülnie. De sok más szertartás és babona is kapcsolódik ehhez a naphoz. Mivel a téli napfordulóhoz köthető hiedelmek népszerűvé teszik december 13-át. Ezért jellemző a sok boszorkányokkal kapcsolatos szokás ezen a napon, de termékenységjóslások, szerelmi jóslások, és persze időjárásra vonatkozó jóslások is jellemzőek ekkor.

A Luca pogácsa egyfajta termékenység jóslás, mely az Alföldön volt szokásban. Néhány pogácsa tésztájába pénzérmét sütöttek, és aki ilyen pogácsába harapott bele, annak sok pénzt jósoltak a következő évre.

Ha szeretnél Luca pogácsát készíteni, akkor ehhez hasonló összetevőkből készült receptet válassz, mert a pogácsa lényege, hogy zsírból készüljön: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 5 dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor,1 teáskanál só.

Miért? Mert ez az évnek az az időszaka, amikor a disznóvágások után volt bőven zsír a házaknál, és ezért sok zsiradékot adtak a decemberben készült Luca pogácsákhoz. Persze, ahogy említettük, a receptek átvariálása inkább a hagyományok folytonosságát, mintsem eltűnését jelenti. Ezért bátran pótold egészségesebb hozzávalókkal a pogácsa alapanyagait. Ám legalább egyszer érdemes megkóstolni az eredetit is!

A sütéshez jól jöhet egy tojás szétválasztó, a liszt előkészítéséhez egy lisztszita, és a sütéshez egy profi, letapadásmentes tepsit tudunk ajánlani, melyet eredetileg pékeknek és cukrászoknak gyártanak!

 

A mákos és a diós bejgli

Nincs karácsony bejgli nélkül. De honnan ered ez az édesség? Nehéz megjósolni. Ahogy a húsvéti kalácsnál már említettük, Európa-szerte a kenyértészta újraértelmezésével született meg ez a fajta édesség, mely végül a kenyér ünnepi, édes desszertváltozata és a torta őse lett. Sokan állítják a bejgliről, hogy a középkorig visszavezető múltja van. Egyesek Örményországból, mások Sziléziából származtatják. Rokon a pozsonyi kiflivel is, melyet szintén mákkal vagy dióval töltöttek meg.

A bejgli tölteléke

A karácsonyi sütemények esetében jellemzően nagy figyelmet kap a töltelék. Ez a bejglinél sincs máshogy. El is érkeztünk a karácsonyi babonákhoz, ismét. Ha hiszed, ha nem, akármennyire divatos a csokoládéval vagy gesztenyével töltött bejgli, a hagyományos tölteléknej mákból vagy dióból kell készülnie. Ugyanis a népi hiedelemvilágban a mák a bőséget jelenti. Mivel aprószemű, és sok van belőle, sok pici maggal terem, ezért a sok pénzérmét, tehát a bőséget szimbolizálja. A karácsonyi, és az attól szinte elválaszthatatlan évzáró és újévet nyitó babonák sorába illeszkedik a mák. Ha sok mákos ételt, mákos süteményt eszünk az év ezen szakaszában, akkor bőséges évünk lesz jövőre.

Mi a helyzet a dióval? A dió a rontások ellen volt hatásos, ezért szerencsehozó növénynek tekintették. A dió is inkább a jövő év megalapozása miatt volt fontos alapanyaga a karácsonyi ünnepkör édességeinek.

Mi úgy gondoljuk, hogy ha egyszerre akarsz hagyományt követni és újítani, esetleg új családi szokásokat teremteni, a múltbéli tradíciók testreszabásával, akkor a hagyományos karácsonyi sütemények alapvető alapanyagaiból készíthetsz valami újat, ami mégis valami régi. Ha a diót és a mákot felhasználod, akkor olyan rossz nem sülhet ki belőle, nem igaz? Ha úgy döntenél, hogy hallgatsz ránk, akkor javasoljuk az elektromos diótörő használatát, mellyel sokkal, de sokkal könnyebb és élvezetesebb lesz a karácsonyi készülődés!

 

Ha izgalmasnak találod a karácsonyi sütemények és étkek eredetét, akkor figyeld a blogunkat, mert még folytatjuk ezt a témát!

Hasonló cikkeink a témában:

Isteni sütik a karácsonyi ünnepekre

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Hagyományos karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Szaloncukor házilag

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Így használd fel a csokimikulást!

2023. 12. 05.

Tovább olvasom