gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Nyári vegán receptek

2023. 06. 12.

Nyári vegán receptek

Friss gyümölcsök és zöldségek

A nyári meleg időben az emésztőrendszer lassabban működik. Ezért kánikulában érdemes kerülni a nehéz ételeket, és jobban odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Így tudod magasan tartani az energiaszinted akkor is, amikor mások csak kókadoznak. 

Ajánlott például minél több friss gyümölcsöt fogyasztani, mert a gyümölcsök hidratálnak, valamint fontos vitaminokat, antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. És hasonlóan célszerű friss zöldségeket is az étkezésekbe csempészni: a rostban gazdag ételek segítik megőrizni az emésztés egészségét.

A vegán ételek többsége kifejezetten gyümölcsökre és zöldségekre épül. Ezért a nyári hónapokban még akkor is érdemes lehet vegán recepteket kipróbálni, ha egyébként nem vegán étrendet követsz! Hoztunk is néhány vegán receptet, amelyeket ha valamikor, akkor nyáron érdemes kipróbálni!

 

Gyümölcsnyárs

Amennyire magától értetődő, annyira mennyei is tud lenni egy gyümölcsnyárs. Ha unod, hogy nyersen falatozod a vitaminbombákat, akkor mindenképp próbáld ki ezt a receptet!

A hozzávalókat tetszés szerint összeválogathatod – mi azt ajánljuk, hogy mindenképp legyen köztük alma, körte és ananász, és a sárgabarackot sem éri meg kihagyni közülük! Ezen kívül egy kis citromlére, őrölt fahéjra és kókuszolajra lesz szükséged.

Az alma és a körte gyors hámozásához használhatsz kézi almahámozót, és az ananász előkészítéséhez is rendelkezésre áll profi eszköz. És ha citrusokat is a nyársra húzol, akkor professzionális elektromos citrus hámozóra is szükséged lesz! A hámozott gyümölcsöket kockákra vágva húzd nyársra (itt és itt is találsz ehhez profi eszközöket), szórd meg őket fahéjjal, locsolj rájuk egy kevés kókuszolajat, majd fóliával befedve süsd őket szűk tíz percig!

Az eredmény önmagáért fog beszélni! Lepd meg a családod vagy a vendégeid néhány gyümölcsnyárssal: mind a tíz ujjukat meg fogják nyalni utána!

 

Sárgadinnye-krémleves

Mézdinnye (Kanári-dinnye), gália dinnye vagy kantalup dinnye: te melyik sárgadinnye fajtára nem tudsz nemet mondani? Bármelyik édes melon is a kedvenced, megéri kipróbálni, hogy krémlevest készíts belőle!

4-5 deciliter kókusztejre lesz még szükséged és 12-14 mentalevélre (a mentát akár magadnak is termelheted, például okos kert segítségével). Semmi mást nem kell tenned, mint a kimagozni és felkockázni a dinnyét, turmixgépben simára pürésíteni a kókusztejjel és egy csipetnyi sóval, majd jól lehűteni! 

Nehezen lehet elképzelni, hogy amikor kellemesen hidegen, aprított mentalevéllel feltálalod a levest, bárki nemet tudna rá mondani.

 

Avokádós-paradicsomos tészta 

Ha szereted a tésztás, paradicsomos ételeket, akkor adj egy esélyt az avokádós-paradicsomos tésztának is! Az a mennyei ízvilág, ami ezt az ételt jellemzi, annyira magával ragadó, hogy arra tulajdonképpen nincsenek is szavak.

50 dkg durum spagettire lesz szükséged, 2 db avokádóra, 1-2 gerezd fokhagymára, 1 citromra, 4-5 evőkanál olívaolajra és persze paradicsomra, lehetőség szerint koktélparadicsomra.

Kezdd a tészta megfőzésével! A főzővízből tegyél félre egy fél csészényit! Turmix fejrészt a meglévő konyhai robotgépre feltenni! Majd a robotgépre szerelt turmixkancsóban zúzd össze az avokádót, a fokhagymát, és ízesítsd az egészet a citrom levével, némi olajjal, sóval, borssal, és esetleg friss petrezselyemmel. Addig keverd a robotgéppel a masszát, amíg krémes állagot nem kapsz, majd add hozzá a félretett főzővizet! Még egy keverés, és nincs is más hátra, mint a tésztát összekeverni az így kapott szósszal, és a paradicsommal feltálalni!

 

Nem áll még minden eszköz a rendelkezésedre ahhoz, hogy elkészítsd ezeket az ínycsiklandozó fogásokat? Nézz szét webáruházunkban, és szerezd be a szükség konyhai eszközöket még ma!

Hasonló cikkeink a témában: