gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Teszt: PELAMATIC diótörő gép

2018. 10. 12.

Teszt: PELAMATIC diótörő gép

Mindig óriási kínlódás a dió belét kiimádkozni a héjából. Ha rendesen összetörjük a héját, a bele is darabokban lesz. Ha meg nincs rendesen feltörve, akkor meg az a baj. A családban meg ott a rengeteg dió, csak senki nem akarja pucolni. Ismerős?

Nem meglepő ezért, hogy óriási kíváncsisággal vártam az első Pelamatic szállítmányunkat Spanyolországból, amelyben volt diótörő gép is. Amint megérkezett, már indultam is a szüleimhez dióért, hoztam pár kilót a teszteléshez, kisebbeket, nagyobbakat egyaránt.

Maga a gép gyanúsan egyszerűen néz ki, bár méretéhez képest meglepően nehéz (kb. 3 kg). A ki/bekapcsoló gombon kívül összesen egy nyomógomb van rajta, ez indítja vagy állítja le a diótörő mechanika mozgását (beállítható folyamatos üzemmódra is). A gép elején van egy csavar, ezzel állítható, hogy mekkora méretű diót szeretnénk összetörni. Legfeljebb 35mm keresztmetszetű diót tudtam beletenni, én láttam már ennél nagyobb diót, de azért az nem annyira gyakori.

Kb. 3/4-ig nyitottam ki a nyílást, így a diók kb 90%-ához megfelelt (a többi vagy kisebb volt - ezek átpotyogtak rajta, vagy nagyobb, ezek bele se fértek, a végén két körrel ezeket is összetörtem). A gépet folyamatos üzemmódra állítottam a csúszka segítségével. Elég hangos a gép! Ezt kár is lenne tagadni, úgyhogy tudnia kell valamit, hogy ezt hosszú percekig elviselje valaki...

Elkezdtem beletenni a diókat, és teljesen felkészületlenül ért a gép sebessége. Ezt szavakkal nehéz is lenne átadni, sokkal jobb, ha egyből megmutatom a videót!

Ahogy a videón is látszik, a roppantó mechanika folyamatosan mozog, így a beletett dióknak esélyük sincs. A speciális, kúp alakú kialakítás miatt szinte minden irányból erőhatás éri a diót, így a háza nagyon sok helyen megroppan. 

De vajon mi lesz a dióbéllel? Mint a videón is látszik, a dióbél tökéletesen egyben marad, nem nyomódik vagy törik össze:

Ebből már nagyon gyorsan következik az, hogy roppant egyszerű megpucolni a feltört diót. Egyszerűen lepattintom róla az összetört héjat és kihúzom belőle a hártyát. Természetesen nem mondom, hogy az összes dió ilyen szépen egyben marad. De a 90%-a igen! A következő képen semmi csalás nincsen, egyszerűen megpucoltam egy doboznyi összetört diót. Hol vannak az apró darabok, hol van a törmelék, ami a kalapácsos vagy a kézi roppantós módszer során állandóan bosszúságot okoz? Sehol - nem kidobtam vagy elrejtettem a fényképről, hanem eleve nem is keletkezett ilyen!

Fényképekkel, videózással, kezdeti bénázással együtt is végeztem kevesebb, mint egy óra alatt.

Szerintem a PELAMATIC diótörő géppel most már szeretek diót pucolni! :D

A megpucolt diót (főleg, ha ilyen vagy még nagyobb mennyiségről van szó) ritkán használjuk fel azonnal. Nagyon jól fagyasztható, viszont ha sima zacskóba tesszük, hajlamos átvenni a mélyhűtő ízét. Ezért én ezt is (mint sok minden mást) levákuumoztam TAKAJE vákuumcsomagolóval!

 

Hasonló cikkeink a témában: