gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Trükkök, amelyek megkönnyítik a konyhai előkészületeket

2023. 11. 17.

Trükkök, amelyek megkönnyítik a konyhai előkészületeket

Hagymavágás könnyek nélkül

Ismerős a helyzet, ugye? Állsz a konyhapultnál, kezedben egy friss, ropogós hagymával, és már előre tudod, hogy a következő percekben ömleni fog a könnyed. Jó lenne, ha lenne egy módszer, amivel búcsút inthetsz a hagymavágás közbeni könnyeknek? Nos, léteznek ilyen praktikák!

Először is, a kulcs az éles kés! Egy tompa pengével csak szétzúzod a hagyma sejtjeit, ami igazi könnyfakasztó vegyületeket szabadít fel. Gondolj a késedre, mint egy precíz műszerre, ami simán és gyorsan végighalad a hagymán, minimalizálva a sejtkárosodást és így a könnyezést is. Még jobb, ha hagyma kockázót használsz, hiszen így csak néhány precíz mozdulat kell, hogy máris fel legyen aprítva a hagyma.

Második tippünk: tedd a hagymát a hűtőbe fél órával a nagy művelet előtt! A hideg lassítja azokat a vegyületeket, amik a könnyeket okozzák, így amikor nekilátsz a szeletelésnek, kevésbé lesznek aktívak.

Lélegezz a szádon keresztül, miközben aprítasz, és ha lehet, viselj egy szemüveget – akár egy archoz simuló napszemüveget, akár egy munkavédelmi szemüveget. Ezzel védőpajzsot képzel a szemed és a csípős hagymagőzök közé.

 

Mise en place

Gondoltál már arra, hogy a konyhaművészet nem csak az ízek és textúrák harmonikus játéka, hanem egy előadás is, ahol minden részlet számít? Itt jön képbe a mise en place, azaz a „minden a helyén" elve, ami nem csupán a profi séfek, de a hétköznapi konyhatündérek titkos fegyvere is.

A mise en place a hatékonyság és nyugalom záloga a konyhában. Képzeld el, hogy minden alapanyag, fűszer és eszköz pontosan ott van előtted, ahol szükséged van rá, így nem kell mindig kétségbeesetten kutakodni utánuk. Ez a fajta előkészítés és rendszerezés csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációt és lehetővé teszi, hogy teljes mértékben az ételkészítésre összpontosíts.

Kezdd azzal, hogy minden alapanyagot és eszközt előkészítesz, és logikusan elrendezed őket a munkaterületeden. Használj különböző méretű tálakat az előkészített hozzávalók számára, hogy mindent rendezetten és átláthatóan tarts. A kisebb tálakba kerülhetnek a fűszerek, a nagyobbakba pedig az előre megmosott és felszeletelt zöldségek. Így nem csak, hogy a munkafolyamatod lesz szélsebes, de a konyhád is tiszta marad az ételkészítés során.

A mise en place nem csak az idődet spórolja meg, hanem az ételkészítés élményét is magasabb szintre emeli.

 

A zöldségek gyors és hatékony előkészítése

Szeretnéd, ha a zöldség előkészítés nem lenne többé időrabló feladat a konyhában? 

Az egyik legjobb eszköz, amit be kell szerezned, az egy jó minőségű zöldséghámozó. Egy éles, ergonomikus hámozóval nem csak, hogy gyorsabban távolíthatod el a zöldségek héját, de sokkal biztonságosabban is. A hámozóval kevesebb az esélye annak, hogy megvágod magad, és a zöldségek is kevesebb tápanyagot veszítenek, hiszen csak a legkülső réteget távolítod el.

A második fontos lépés: a zöldségek egyenletes méretre való felvágása. Nem csak esztétikai okokból fontos ez, hanem azért is, mert így biztosíthatod, hogy minden darab egyforma idő alatt főjön meg. Egyenletes méretű darabok esetén nem kell aggódnod amiatt, hogy egyes részek még nyersek, míg mások már túlfőttek. Használj éles, jó minőségű kést vagy kézi darabolót!

 

Nézz körül webáruházunkban, és válogass a minőségi konyhai kellékek közül, amelyekkel időt spórolhatsz meg a konyhában! Ne várj tovább, fedezd fel kínálatunkat, és élvezd a konyhai munka minden percét!

Hasonló cikkeink a témában:

Ismerd meg a gyümölcscentrifugát!

2024. 03. 22.

Tovább olvasom


Nőnapi menü

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Gasztro Valentin-nap

2024. 02. 05.

Tovább olvasom


Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Szaloncukor házilag

2023. 12. 05.

Tovább olvasom