gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

15 húsvéti étel, amiről még nem hallottál

2018. 03. 26.

15 húsvéti étel, amiről még nem hallottál

Húsvét közeledtével már mindannyian az ünnepi menüt tervezzük. Kicsit körülnéztünk más országok hagyományos húsvéti ételei között.

Simnel cake

Ez a gyümölcstorta Nagy-Britanniában és Írországban a húsvétvasárnapi ebéd desszertje. A tortát marcipánnal töltik meg és borítják be. A torta tetejét 11 vagy 12 marcipángolyóval diszítik, ami a 11 apostolt jelképezi Júdás nélkül vagy a 11 apostolt és Jézust.

Mämmi

Finnország húsvéti édessége egy igazi történelmi hagyomány: a 16. században említették először írásban. A mämmi leginkább pudinghoz hasonlít. Napokkal a fogyasztás előtt kell elkészíteni. Rozslisztből, rozsmalátából, vízből, melaszból és sevillai narancshéjból készül sütéssel. Tejjel, cukorral vagy vaníliaöntettel tálalják.

Fehér borcs

Európa ezen szögletén nem ismeretlen előttünk a borscs - céklából. Ám Lengyelországban a húsvéti ünnepek alatt népszerű a fehér borscs, leginkább húsvétvasárnap fogyasztják. Hagyományosan azokból az alapanyagokból készül, amiket előző nap egy kosárban elvisznek a templomba áldásért. Minden hozzávalónak vallásos jelentése is van: szalonna (bőség), kenyér (Jézus), vaj (böjt vége, megváltás), sajt (mérsékletesség), főtt tojás (új élet), sonka és kolbász (a feltámadási ünnep bősége), torma (a szenvedés keserűsége és a savanyú bor, amit Jézus kapott), só (megóv a kisértéstől és idézet:"Ti vagytok a föld sója!").

Tsoureki

Görögországban hagyományos húsvéti étel a tsoureki, de a régió más országaiban is elterjedt: Romániában, Bulgáriában, Törökországban, Örményországban, Azerbajdzsánban is népszerű étel. A mi kalácsunkhoz hasonló tésztát cseresznye aromával és pisztáciával ízesítik. Hármas fonatot készítenek a tésztából, a szent háromság tiszteletére. Gyakran kör alakúra formázzák és három piros tojást sütnek bele.

Pastiera napoletana

Ennek a pite-szerű édességnek az ősét az ókori Rómában is fogyasztották már a tavasz ünnepén és esküvőkön. Húsvétkor narancsvirágvízzel ízesített ricottával töltik meg.

Paskha

Oroszországban és Ukrajnában elterjedt húsvéti étel. Túróból készitik húsvét előtti héten, amit szombaton elvisznek a templomba áldásért. Csonka piramis alakúra formázzák, és XB cirill betűkkel díszitik, ami a "Jézus feltámadt" rövidítése.

Torta pascualina

Spanyol eredetű étel, ami Argentina és Uruguay népszerű húsvéti étele. A sós tésztát ricottával, kemény tojással, articsókával és petrezselyemmel töltik meg. Mivel nem tartalmaz húst, gyakran a böjt alatt is fogyasztják.

Capirotada

Mexikóban a böjt alatt gyakori fogás és a nagypénteki vacsora része ez az édes kenyérpuding. Pirított kenyeret barna cukorból készült szirupba áztatják, szegfűszeggel és fahéjjal ízesitik. Összeállításkor sajtot, magvakat (mogyoró, pekán dió, mandula, fenyőmag) és szárított gyümölcsöt (alma, datolya, mazsola) is adnak hozzá. Ennek a fogásnak is erős vallásos jelentése van: a kenyér szimbolizálja Jézus testét, a szirup a vérét, a fahéj a keresztet, a szegfűszeg a szögeket, az olvadt sajt pedig a leplet.

Pinca

A sirnica néven is ismert édes kenyér főként Horvátországban és Szlovéniában elterjedt, de az Adriai-tenger több partvidékén is szívesen fogyasztják húsvétkor. A tojással, vajjal, és tejjel készülő tésztát gyakran citrommal, naranccsal, mazsolával és más gyümölcsökkel, valamint rummal vagy marsala borral, esetleg rózsavirágvízzel ízesitik.

fotó:http://heneedsfood.com

Tőkehal pogácsa

A Karib-térség országaiban és a Bermuda-szigeteken hagyományos étel a főtt krumpliból, tőkehalból és tojásból készült pogácsa. Gyakran az angolszász konyhából ismert hot cross bun zsemlékkel fogyasztják.

Ma'amoul

A Közel-Keleten népszerű édesség. Datolyával, pisztáciával, mandulával és más magokkal töltött aprósütemény, amit a régió keresztény közösségei húsvét vasárnapján fogyasztanak. A tésztát egy, az alkalomra készített fa forma segítségével formázzák, így kap az elkészült süteménynek különleges alakot, ami Jézus koronáját szimbolizálja. 

Rosquillas

Egész Spanyolországban és Franciaország déli részén elterjedt ez az apró fánkra emlékeztető sütemény. Eredetileg a katalán konyhából származik, nevének jelentése "kis kerék". A tésztáját élesztő és sütőpor nélkül készítik, zsíros tejjel és alkohollal. A fánkokat forró olajban sütik ki és frissen cukorba forgatják. Főként a Nagyhéten szokák fogyasztani.

Fanesca

Ecuador hagyományos fogása ez a rendkívül gazdag leves, aminek alapja a különböző bab fajták és a szárított tőkehal, a bacalhao. Minden családnak megvan a saját receptje, de van pár alapanyag, ami általában mindegyikben megtalálható: lóbab, tök, kukorica, rizs. fokhagyma, tej. Általában 12 fajta babot használnak, ami az apostolokat jelképezi, míg a tőkehal Jézus jelképe.

Colomba di Pasqua

Olaszország hagyományos húsvéti desszerje: a zseniális karácsonyi panettone rokona, kevesebb mazsolával és több kandírozott gyümölccsel. Galamb alakúra sütik, innen a neve is. A sütemény tetejét cukorral és mandulával szórják meg.

fotó: http://mangiarebuono.it

Flaouna

Ciprus hagyományos húsvéti süteménye: sajtos keverékkel töltött batyu. A tölteléket általában halumi vagy feta sajtokból készítik, mentával, mazsolával és szezámmaggal ízesitik. Sok helyen a böjt utolsó hetén is fogyasztják, de hagyományosan nagypénteken készíti el együtt a család apraja-nagyja, és húsvétvasárnap kenyér helyett fogyasztják. A sütemény érdekessége, hogy nem csak a ciprusi keresztények között népszerű: a sziget török oldalán ramadán alatt fogyasztják.

 

Ha szeretnél még hasonló érdekes tartalmakat olvasni és új recepteket megismerni, akkor folyamatosan figyeld oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Hasonló cikkeink a témában:

Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


Húsvéti ötletek kicsiknek és nagyoknak

2024. 03. 13.

Tovább olvasom


Tojás és sonka: ötletek húsvétra

2023. 03. 22.

Tovább olvasom


Szerezzük vissza a húsvéti kolbász becsületét!

2018. 03. 27.

Tovább olvasom


Miért festünk tojást húsvétkor? 8 lenyűgöző tojáskompozíció, ami megadja a választ

2018. 03. 25.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink