gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Tojás és sonka: ötletek húsvétra

2023. 03. 22.

Tojás és sonka: ötletek húsvétra

A húsvéti sonka

A húsvéti sonka a legismertebb húsvéti étel. A sonka hagyománya a keresztény ünnephez köthető. Európában sok országban fogyasztják ezen az ünnepen. Sokféle módon tartósították a sonkát, van, ahol a tengeri levegő sós párájában érlelődik a hús, máshol, mint például nálunk, füstölik és főzik. A sonkát hagyományosan mustárral vagy tormával fogyasztják. De mi mutatunk most néhány kreatívabb megközelítést:

Sonkás-répás sütőtök krémleves: főzz meg egy sütőtököt és ha elég bátor vagy, egy adag répával fokozhatod a zöldségek által nyújtott masszívan édes ízt. Mindezt turmixold össze krémes állagú levesre, tejszínnel felöntve, majd forrald fel. Ne hagyd ki a szerecsendiót a fűszerezésből, a parmezánt meg a tálalásból. Egyébként ha gyakran készítesz ehhez hasonló ételeket, akkor neked kell egy termikus blender.  Imádni fogod!

Sonkás-krumplis pogácsa: Készíts hagyományos pogácsatésztát vajból, lisztből és tojásból, majd dobd fel egy kicsit: Egyszerűen tegyél bele apróra vágott sonkát és reszelt sajtot. Isteni lesz. 

Sonkás-édesburgonyás pite (quiche): A piteformába készített sós pitetésztát édesburgonyás-sonkás-fűszeres töltelékkel egészítsd ki. Egy kis tejszínnel fellazíthatod az egyébként intenzív tölteléket, de rengeteg lehetőséged van kísérletezgetni. Hajrá! 

Sonkás-brokkolis gratin: Köretként is használhatod, ha elég merész vagy. De lehet belőle egy könnyű fogás is. egyszerre. Főzd meg a brokkolit, majd keverd össze sonkával és reszelt sajttal. Önts rá tejszínt, majd süsd ki sütőben. 

Sonkás-sajtos töltött gomba: Távolítsd el a gomba szárát, majd keverd össze a felkockázott sonkát, reszelt sajtot és petrezselymet. Töltögess bele a gombafejekbe, majd süsd ki a sütőben. Tejföllel, esetleg krémsajttal lazíthatod ezt a tölteléket, melyhez egyébként le is darálhatod a sonkát. Ha puhára főzött sonkáról van szó, érdemes lehet ezzel a darálóval dolgoznod, máskülönben a húsdarálók között is szétnézhetsz. 

Sonkás-brokkolikrémleves: A gratinnál már rájöhettél (ha kipróbáltad), hogy milyen jól működik együtt a sonka és a brokkoli. Próbáld ki ugyanezt krémleves formájában is. 

A tojás

Az húsvéti tojás szintén számos ország kultúrájában fontos elem, mint a termékenység szimbóluma, egyszerre kötődik a tavaszváráshoz és a szakralitáshoz.  Ezen az ünnepen szinte minden országban tojásokat festenek és ajándékoznak egymásnak az emberek. Nézzük, hogy a festett keménytojáson túl mit kezdhetsz még ezzel a húsvéti étellel. 

Húsvéti töltött tojás: Főzz meg néhány tojást keményre, majd vágd félbe és távolítsd el a sárgájukat. Keverj össze a sárgájával majonézt, mustárt és apróra vágott zöldhagymát, majd töltsd meg vele a tojásokat.

Tojásos-spenótos lasagne: Keverj össze főtt spenótot, ricottát, parmezánt és felvert tojást. Rétegezd a spenótos keveréket és lasagne tésztát egy sütőedényben, majd süsd meg.

Tojásos-sonkás saláta: Igazából csak egy kis kreativitás kell hozzá. Vágj fel egy salátát, paradicsomot és uborkát, de bármilyen zöldséggel kiegészítheted, vagy bármilyen zöldségre cserélheted a felsoroltakat. Spenótlevél, rukkola, jégsaláta, melyet avokádóval egészítesz ki, majd esetleg egy kis lilahagymával dobod fel az eredményt. Ahogy szeretnéd. A zöldségeket pedig keverd össze sonkával és apróra vágott tojással. Öntsd le olívaolajjal és balzsamecettel. A zöldségekhez használhatsz profi szeletelőt, gyorsabb és élvezetesebb lesz a salátakészítés.

Hasonló cikkeink a témában:

Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


Húsvéti ötletek kicsiknek és nagyoknak

2024. 03. 13.

Tovább olvasom


Szerezzük vissza a húsvéti kolbász becsületét!

2018. 03. 27.

Tovább olvasom


15 húsvéti étel, amiről még nem hallottál

2018. 03. 26.

Tovább olvasom


Húsvéti készülődés az Assistenttel

2018. 03. 16.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink