gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

5+2 módja a sajt felhasználásának

2024. 03. 18.

5+2 módja a sajt felhasználásának

A sajt már évezredek óta elengedhetetlen része a kulináris világnak. A sajtkészítés legelső valószínűsíthető időpontja Kr.e. 8000-3000 közé tehető, sőt ez a tevékenység megjelenik a Bibliában, valamint a zsidó és római kultúrában is. Aztán a sajtkészítés tudománya szépen lassan bejárta és meghódította az egész világot. 

A sajt sokszínűsége

A sajt nem csupán egy étel: olyan alapanyag, amely új dimenziókat képes feltárni a konyhában. Számtalan módon fel lehet használni, és képes bármilyen étkezést megkoronázni.

Legyen szó érlelt, lágy, kemény, félkemény vagy akár ömlesztett sajtról, az ízvilág és a textúra minden esetben különleges és egyedi. Éppen ezért a sajt kreatív felhasználásával nem csak új ízélményekre tehetsz szert, de a megszokott ételeket is feldobhatod vele.

 

5+2 módja a sajt felhasználásának

A sajt sokszínűsége abban is megnyilvánul, hogy szinte az összes étkezéshez fel tudod használni alapanyagként. Elhoztuk neked a sajt 5 felhasználási módját!

#1 Előétel és leves

A sajtos előételek és snackek tökéletes választásnak bizonyulnak, ha valami gyors, mégis ízletes harapnivalót szeretnél az asztalra varázsolni. Próbáld ki a sajtgolyókat, amelyeket ízesíthetsz chilivel vagy zöldhagymával! Tökéletes lehet előételként egy egyszerű sajttál is, olajos magvakkal, szőlővel és szalámival tálalva.

Ha pedig meleg, krémes, lágy levesre vágynál, akkor a sajtkrémleves garantáltan levesz majd a lábadról.

A sajtkrémleves elkészítése nagyon egyszerű: nincs más dolgod, mint egy lábas forró vízbe leveskockát rakni, belehelyezni 20 dkg sajtot, majd ezt addig kevergetni amíg a sajt el nem olvad. Ha felforrt az alaplé, akkor 2 dl tejszínnel és 5 evőkanál liszttel készíts habarást. Ezt követően még forrald pár percig, majd fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval. Kész is van az isteni krémleves.

#2 Főétel

Főételként biztosan nem lőhetsz mellé a rántott trappista vagy camembert sajttal. Ha isteni ízharmóniára vágysz, akkor tálald őket sült édesburgonyával és áfonyalekvárral!

Nem hagyhatod ki a sajt raclettét sem, ha a gasztronómia és az elegancia párosítása a célod! 

#3 Desszert

A sajttortát vagy a mascarponéval készült tiramisut már biztosan jól ismered, de gondoltad volna, hogy a sajtot más süteményekhez is felhasználhatod alapanyagként? Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor próbáld ki a sajtkrémmel töltött Éclair (Ekler) fánkot, vagy egy sajtos gyümölcsös pitét!

#4 Feltétek és hozzávalók

Előfordulhat, hogy a sajtról neked is a feltétek jutottak legelőször az eszedbe. Pizzát, lángost, hamburgert, salátákat, tésztákat: gyakorlatilag bármit fel tud dobni egy kis reszelt sajt.

#5 Nassolnivalók

Ha csak egy kis uzsonnára vágynál, vagy baráti összejövetelt és hangulatos borozást tervezel, akkor a sajtnak elő kell kerülnie!  Erre remek megoldás lehet a fondue is, hiszen könnyen személyreszabható, hogy mit szeretnétek a forró sajtba mártogatni. Ha már mártogatás… mit szólnál nasinak egy fűszeres nachoshoz sajtszósszal?

 

Tippek a sajt felhasználásához a konyhában

A sajt kiválasztása az elkészítendő ételekhez igazi művészet. A tökéletes hatás eléréséhez számtalan dolgot kell tudnod és figyelembe venned. Az alábbiakban néhány olyan tippet találhatsz, amelyek segítenek abban, hogy a konyhádban a sajt ne csak egy alapanyag legyen, hanem az étel lelkét is megadja.

1. Ismerd meg a sajt karakterét!

Minden sajtnak megvan a maga jellegzetes ízvilága és textúrája. A friss, lágy sajtok, mint a ricotta vagy a mozzarella, tökéletesen illenek salátákhoz, pizzákhoz vagy könnyű tésztaételekhez.

Egy kemény, érlelt sajt pedig, mint a parmezán vagy a pecorino, intenzív ízével fenséges választás lehet reszelt formában tésztákra vagy rizottókra.

2. Figyelj az ízharmóniára!

Gondolkodj az ízek és az ételek közötti harmóniában. Egy erős, karakteres sajt, mint a cheddar vagy a gouda, remekül illik a húsos szendvicsekhez vagy a burgerekhez.

Míg egy finomabb, krémes sajt, mint a camembert, gyümölcsökkel és édes lekvárokkal párosítva kínál felejthetetlen ízélményt.

3. Figyelj a textúrára!

Nem csak az íz, hanem a textúra is fontos szempont a sajt kiválasztásakor. Egy jól olvadó sajt, mint a fontina, tökéletes választás sütőben készült ételekhez, ahol a sajt szépen elolvad és krémes réteget képez.

A ropogós, friss salátákhoz pedig a morzsolt feta vagy a lágy mozzarella adhat izgalmas textúrát.

 

A sajt felhasználásának további módjai

Tudtad, hogy a sajt különlegességét és egyediségét nem csak a konyhában lehet hasznosítani? Elhoztuk Neked a sajtnak 2 további felhasználási módját!

#1 Társadalmi események, rendezvények

Manapság már rendezvényeket, társadalmi eseményeket építenek a sajt köré. Lehetőséged van például romantikus sajt- és borkóstolóra menni a pároddal, vagy vásárokban megtalálni a legkülönlegesebb és legfinomabb termékeket. Ha igazán elszánt vagy, akkor sajtkészítő workshopon is részt vehetsz, ahol elméletben és gyakorlatban is megismerkedhetsz ezzel a művészettel. Mindez azt jelenti, hogy a sajtot még ajándékként is fel tudod használni!

#2 Sajtgurító verseny

Vannak, akik a sajtot versenyre használják fel. Ilyen például a híres angliai Sajtgurító Verseny, amelyet Glouchestershire megyében, a Cooper's Hill lankáin szoktak megrendezni. A verseny lényege, hogy ezen a hatalmas lejtőn útnak eresztenek egy kerek sajtot, a résztvevők feladata pedig az, hogy elkapják, mielőtt a lejtő aljára ér.

Gondoltad volna, hogy ennyi lehetőséget rejt magában a sajt?

 

Útravaló

A sajt sokoldalúsága végtelen lehetőséget kínál. Legyen szó egy egyszerű reggeli szendvicsről vagy egy gourmet vacsoráról, a sajt képes megkoronázni az étkezést, hozzáadva azt a különleges ízt és textúrát, ami emlékezetessé teszi a fogást. A sajt attól válik igazán izgalmassá és különlegessé, hogy számtalan módon lehet felhasználni a konyhában, sőt még otthonunkon kívül is.

 

Reméljük, hogy érdekes információkkal és hasznos tippekkel tudtunk ellátni ebben a bejegyzésben. Ha szeretnél még hasonló érdekes tartalmakat olvasni és új recepteket megismerni, akkor folyamatosan figyeld oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Hasonló cikkeink a témában:

A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


Olaszos ízek nyomában

2023. 08. 17.

Tovább olvasom


A húsimádók két kedvenc fogása

2023. 07. 19.

Tovább olvasom


Mini vegán pizzák, pácolt céklával és receptvideóval

2023. 02. 09.

Tovább olvasom


Nápolyi pizza, ANKARSRUM robotgéppel és receptvideóval

2023. 02. 06.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink