gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Egy bevált vastagkolbász recept

2016. 01. 11.

Egy bevált vastagkolbász recept

Azoknak, akik a hideg reggelekben érzik a kulináris szenvedélyüket, és nem félnek az autentikus ízek tökéletesítésének nélkülözhetetlen fáradalmaitól, ez a recept kifejezetten nekik szól. A köd borította táj, a frissen levágott disznó és a füst illata mind-mind részei ennek a kulináris kalandnak, ahol a végeredmény nem csak az étel, hanem az életérzés is.

Hozzávalók 

- 10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, oldalas), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával egészítsük ki. Legjobb, ha 150 kg-nál nehezebb sertés húsát használjuk.
- 20 dkg édes-nemes őrölt házi paprika
- 5 dkg erős őrölt házi paprika
- 25 dkg asztali só
- 5 dkg apróra vágott fokhagyma
- 2 dkg fűszerkömény (egész)

 A legjobb minőségű vastagkolbász elkészítéséhez ideális, ha hideg időben kezdjük a folyamatot. Az első lépésben a korán reggel levágott disznót alaposan megperzseljük, majd tisztára mossuk és felbontjuk. A húst egy asztalra helyezzük, kicsontozzuk, és húsdarálóval 4.5 mm-es tárcsán megdaráljuk. Ezután a fűszerekkel hidegen összegyúrjuk a húst.

A gyúrás után a masszát visszük ki a hidegre, és egy tiszta asztallapon kb. 10 cm vastagságban szétterítjük. Amikor megdermed a hidegben, visszavisszük, és egy nagyobb űrtartalmú kolbásztöltővel szalámiműbeletbe töltjük. A töltést úgy kötjük be, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. A kolbászokat a kamrában lévő állványra tesszük, ahol fontos, hogy ne legyen túl meleg (maximum plusz 8 fok).

48 óra elteltével a kolbászokat szellős füstölőbe vagy szabadkéménybe helyezzük. Öt-hat napig lassan füstöljük, ügyelve arra, hogy a hőmérséklet ne lépje túl a plusz 16 fokot. Ha gyorsabb eredményre van szükség, vagy nincs füstölő szekrényünk, egy kisebb asztali füstölő készülék is használható. A füstölés után a kolbászokat visszavisszük a kamrába, ahol plusz 18 fokon érnek még három hónapon keresztül. Ebben az időszakban teljesen kifejlődik a finom, valódi házi vastagkolbász íze és minősége.

Próbáld ki jól bevált receptünket, élvezd ki az elkészítés örömét és az ízek kavalkádját és szerezd be most a szükséges felszereléseket a tökéletes eredményért!

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Tovább olvasom


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Tovább olvasom


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Tovább olvasom