gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Gyümölcs darálás húsdarálóval

2016. 09. 19.

Kevesen tudják, de a legtöbb ipari húsdaráló tökéletesen alkalmas gyümölcsök és zöldségek darálására is! Ha ugyanazokat a feltételeket biztosítjuk, mint hús darálásakor (pl. az aprítandó termék nem fagyott, nem kemény, nincs rajta a szára, stb.), akkor a hús darálásához hasonló módon pillanatok alatt nagyon nagy mennyiségeket fel tudunk dolgozni.

Egy ügyfelünk készített is egy rövid videót arról, hogy a nálunk vásárolt olasz 22-es húsdarálójával és a gyárilag hozzá tartozó 8mm lyukátmérőjű tárcsával vilmoskörtét darál. A felvételen jól látható, hogy a körte darabokból (mert persze annyira azért fel kell darabolni, hogy beférjen a garatba) cefre készítéshez tökéletesen alkalmas pép készül.

A fenti videón a körte magja is bekerül a pépbe, de ez egyrészt bizonyos felhasználásoknál, például cefrézésnél nem jelent problémát, másrészt, ha erre van szükség, a magokat el is lehet távolítani darálás előtt. Figyelem! A húsdaráló adagoló garatjába még ennyire sem nyúlkálunk bele! :)

A húsdarálóhoz használt tárcsa lyukátmérőjének nagy jelentősége van. Használjuk nagy lyukátmérőjű (14-20mm) rostélyt, ha egészen darabos pépet szeretnénk látni, és kis lyukátmérőjűt (3-4,5-6mm), ha finomabbat. Előfordulhat, hogy közepesen kemény vagy más okból nehezen darabolható gyümölcsöt vagy zöldséget szeretnék finomra darálni, ilyenkor a gépet ne kínozzuk azzal, hogy egyből a legkisebb lyukátmérőjű tárcsát használjuk, haladósabb lesz a munka, ha elődaráljuk nagy lyukátmérőjű rostéllyal és utána még egyszer a kis lyukátmérőjűvel. (Ez egyébként ugyanígy igaz a húsőrlésre is.)

Végül fontos megjegyezni, hogy a darálás és a passzírozás két teljesen különböző művelet, ha mag és héj nélküli tiszta levet szeretnénk készíteni, ahhoz elődarálhatjuk a terméket húsdarálóval, de a tökéletes végeredményhez mindenképpen valamilyen passzírozó készülékre lesz szükség!

 

Hasonló cikkeink a témában: