gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Karácsonyi ételek Európában

2022. 12. 19.

Karácsonyi ételek Európában

A spanyolok karácsonyi tortája

Spanyolországban, ahogy több európai országban is, régiónként eltérnek egymástól az ételek és a szokások is. Karácsonykor is. Vannak azonban olyan elemei a menünek, ami az ország minden pontján állandó. Ilyen például a királyok tortája. A roscón de reyes krémmel töltött, édes sütemény, mely egy kuglófra emlékeztet, kör alakú. Kandírozott gyümölcsökkel is szokták ízesíteni. Az elkészítését itt megnézhetitek. Lisztszitát, tojás szétválasztót, és egy jó tepsit mindenképpen javaslunk hozzá. Fontos, hogy ne sajnáld a tetejéről a kandírozott gyümölcsöt! 

Egy ilyen látványos finomságot még ajándékba is érdemes sütni. 

Németország: knödel

Németországban egyezményes dolog knödelt, azaz zsemlegombócot lilakáposztával, virslit pedig krumplisalátával enni karácsonykor. Persze ezeknek az ételeknek olykor a neve (kloss, klösse  a zsemlegombócnál), olykor pedig az elkészítési módja is eltérő. Hogyan képzeld el nagyjából a zsemlegombócot? 30-50 dkg zsemléhez adnak 3 tojást, ásványvizet, hagymát, petrezselymet és snidlinget. Ausztirában sok szalonna és kolbász kerül még bele. Ezt a tésztát vizen pároljuk. Nem véletlenül hasonlít a neve a cseh knédlihez. 

Olaszország: Szicíliai narancssaláta és panettone

Olaszorszában is rengeteg finomság került az asztalra karácsonykor. Mi azonban most egy különleges salátát emelnénk ki. Ez pedig a szicíliai narancssaláta, amely egy jellegzetes karácsonyi étel ezen a mediterrán vidéken.

Az alaprecept szerint csak édes narancs, marinált lilahagyma, egy kis olivaolaj, citromlé és tengeri só kell hozzá, valamint fekete olivabogyó. De a recept továbbgondolható, kombinálható. Például snidling, újhagyma és vöröshagyma, valamint zeller is kerülhet a salátába. Petrezselyem, édeskömény és menta, valamint a boltokban kapható vegyessaláták, rukkola, madársaláta is feldobja ezt az isteni salátát.

A Panettone pedig az olaszok karácsonyi édessége. Afféle mazsolás kalács, eredetileg Milánóból származik. Karácsonyra, Újévre szokás elkészíteni. Ha van egy profi robotgéped, akkor viszonylag könnyen elkészítheted ezt a csodás karácsonyi édességet.

A svéd tomte zabkásája és Jánosfia kísértése

A svédek kedvenc karácsonyi  étele a Janssons frestelse, azaz Jánosfia kísértése. Egy sütőben sült rakott ételről van szó. Krumpli, póréhagyma, szardella is szerepel a rétegezett összetevők között. A tetejét és magát a vajjal kikent sütőtálat is morzsával szórják meg, ez adja majd a roppanós textúrát az ételhez. Minden réteg között tejszín is található, ennek köszönhetően nem lesz végül száraz ez a rakott étel. 

 Érdekesség, hogy amíg az írek sört tesznek ki a Mikulásnak, addig a skandinávoknál más a módi. Náluk Tomte a Mikulás, aki egy ház körül tevékenykedő kisebb manó. Házról-házra jár, őrzi a jószágot, vigyáz a gyerekekre, rendet tesz, figyeli a termést. Cserébe viszont mindig elvárja, hogy tegyenek ki neki az udvarra egy kis zabkását, amiből nem hiányozhat a vaj és a mandula. Ha nincs zabkása, vagy valamelyik fontos összetevő nélkül kapja meg, akkor bosszút áll. 

Az angol libasült és a Yorkshire puding

Angliában a libasült számít tradícionális karácsonyi fogásnak, manapság azonban gyakran felváltja a pulyka ezt az ételt.  Mellé pedig Yorkshire pudingot szolgálnak fel. Ez vajból, lisztből, tojásokból készülő tészta, melyet sós és édes köretként is használhatunk. 

Reméljük tetszett ez a kis összefoglaló, mellyel Kellemes Karácsonyi Ünnepeket szeretnénk kívánni vásárlóinknak.

Hasonló cikkeink a témában:

Isteni sütik a karácsonyi ünnepekre

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Hagyományos karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Szaloncukor házilag

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Így használd fel a csokimikulást!

2023. 12. 05.

Tovább olvasom