gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Légy résen, a prés készen!

2019. 07. 24.

Légy résen, a prés készen!

Mai tartósítószerektől, ízfokozóktól, színezékektől, E-komponensektől hemzsegő világunkban újra értelmet nyernek az otthon készített nyári finomságok, amelyek nemcsak finomak, hanem táplálóak is. Ezek a házilag készített italok - gyümölcslevek, turmixok, vagy akár zöldséglevek - télen is visszarepítenek minket a napsütéses hónapokba, miközben ellátják szervezetünket az adott évszak természetes vitaminjaival és antioxidánsaival. Nemcsak az ízük utánozhatatlan, de egészségünket is óvják, hiszen nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat vagy cukorban tocsogó koncentrátumokat.

 

Sokan azt gondolják, hogy a boltban kapható „100%-os” gyümölcslevek egészséges alternatívát jelentenek, azonban a valóság ennél árnyaltabb. A gyümölcslevek többsége pasztörizálással készül, ami azt jelenti, hogy 60-90 °C-ra hevítik őket a hosszabb eltarthatóság érdekében. Bár ez a folyamat biztonságosabbá teszi a terméket, sajnos a hőkezelés következtében sérülhet a lé értékes enzim- és vitamintartalma.

Amikor pedig dzsúszkoncentrátumot használnak fel, azt előbb sűrítik, majd a gyártás során újra vízzel hígítják. A feldolgozás következtében azonban nemcsak az íz, de a tápanyagtartalom is nagymértékben csökken - marad a szinte tömény cukor. Ezzel szemben a frissen facsart házi levek valóban természetes és tápláló alternatívát kínálnak.

 

A házi gyümölcslé nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is. Tudod, mi kerül bele - és ami még fontosabb, mi nem. Ráadásul az elkészítés is egy igazi közösségi élmény lehet. Ha a gyerekeket is bevonod a folyamatba, nemcsak azt tanulják meg, hogyan készül az ital, hanem szívesebben is fogyasztják, hiszen a saját kezükkel készített finomság sokkal vonzóbb számukra. A nyár ideális időszak a gyümölcslevek elkészítésére, hiszen bőséges a kínálat friss, lédús, vitamindús gyümölcsökből. Nézzük meg, melyek a legnépszerűbb és legegészségesebb otthon elkészíthető gyümölcslevek!

A legnépszerűbb levek

Dinnye

Igen, jól olvastad: dinnyéből is készíthető mennyei gyümölcslé! A nyár abszolút sztárja, különösen júliusban és augusztusban. A kissé túlérett, "lőrinces" dinnye is tökéletes alapanyag. Csak vágd kockára, dobd a gyümölcsprésbe vagy turmixgépbe, és már kész is az édes, hűsítő ital, hozzáadott cukor nélkül.

Alma

Egész évben elérhető, rengeteg változatban: édes, savanykás, zöld, piros. Egy csipet citromlével, kevés mézzel vagy természetes édesítőszerrel még harmonikusabbá tehető. Ha igazán különlegesre vágysz, adj hozzá fahéjat vagy őrölt szegfűszeget. Az őszi hangulat garantált!

Körte

Lágy, krémes állaga miatt remek alap gyümölcsléhez. Egy kevés reszelt gyömbérrel fűszerezve nemcsak fenséges afrodiziákum, hanem energiával feltöltő vitaminbomba is.

Narancs

A C-vitamin királya. Ősztől tavaszig valódi pajzsként működik az immunrendszer számára. Frissen facsarva semmi nem érhet a nyomába, a dobozos változatok közelébe sem érnek.

Eper, málna és más bogyós gyümölcsök

A nyár másik nagy kedvencei. Ezeket citromfűvel kombinálva egyedülállóan üde, frissítő italt készíthetünk. Ha jól lehűtöd, garantáltan feldobja a legmelegebb napokat is.

 

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a friss gyümölcsökből, érdemes megbízható, hatékony eszközt használni. A SAMMIC gyümölcs- és zöldségléprés tökéletes társ a házi lékészítésben. 70 mm-es extra széles betöltőgaratának köszönhetően szinte bármilyen gyümölcsöt könnyedén feldolgoz.

Az alacsony fordulatszámú préselésnek hála a vitaminok és enzimek megmaradnak, míg a 3 különböző sűrűségű szűrőszita segít abban, hogy a végtermék pont olyan legyen, amilyet megálmodtál: legyen szó akár sűrű, rostos vagy lágy, áttetsző italról. A készülék ráadásul nemcsak klasszikus gyümölcslevekre alkalmas, hanem olyan különlegességekre is, mint a gránátalmalé vagy a búzafűlé.

 

Ha kedvet kaptál te is a házi gyümölcslevekhez, látogass el a gammo.hu weboldalunkra, és válogass présgép kínálatunkból, hogy otthon is könnyedén elkészíthesd a természet igazi ízeit!