gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

Csokis kolbásszal én még csak április elsején találkoztam, amikor egy bulin a barátaim megviccelték a későn érkezőket csokis édességnek álcázott kolbásszal: csokival bevonták, még némi bonbondíszítést is kapott, mi meg gyanútlanul belekóstoltunk, aztán nem mertük elmondani a készítőjének, hogy mennyire borzalmas a desszert, hátha ő komolyan gondolta, és szívét-lelkét beleadta. Persze az est végére kiderült a turpisság.

Viszont a csokis hús, sőt hogy még érzékletesebb képpel éljek, a csokival és hússal töltött bél egyáltalán nem számít ördögtől valónak a gasztronómiában. Ahogy arról korábban mi is írtunk, extrémebb kolbászverziók már a 19. században is előfordultak, de a műfaj változatossága az utóbbi időben emelkedett új szintre. Ezt bizonyítja, hogy pár éve például külön kolbásztöltő kurzus is indult, ami az órákat tartó Péter Anna gasztroblogger szerint A-kategóriás rekreációs tevékenység.

Másrészt, állítása szerint nagyon szabad, kreatív műfaj, a kurzuson például nem a hagyományos vöröshagyma, fokhagyma, fűszerpaprika szentháromságból indultak ki, hanem olyan különleges összetevőket is használtak, mint a szegfűszeg, a fahéj, a koriandermag vagy - és most kapaszkodjatok meg - étcsoki. A blogger szerint a pirított koriandermag és a konyak a kolbászhúsba keverve is nagyon jó alapanyag.


képünk illusztráció (de azért el tudnánk képzelni az ebédlőasztalon!)

A csokis kolbász-ipar érezhetően felívelőben van: a Pécsma.hu számolt be róla, hogy az idei Pécsi Csokoládé Karneválon Lokodi Ákos séf csokis kolbásza volt az egyik legnagyobb gasztromeglepetés. “A töltésnél 70 százalékos kakaótartalmú csokit kevertem a hústöltelékbe. Ettől nem lesz édesebb a hús, de az összhatás eltérő lesz, a fűszerek együttesen más ízt adnak, és ez a jó benne” – nyilatkozta az alkotó. Szóval azért itt nem belga csokis kolbásztortára kell gondolni, de a kolbászkészítést érezhetően forradalmasították a különleges ízesítők.

(A csokis kolbász egyébként nem összetévesztendő a csokis szalámival, ami egy olasz-portugál desszert kakaó, keksz, vaj, tojás és portói bor/rum keverékéből. Persze ez is tök finom lehet, de itt az “igazi” kolbászokról beszélünk, egy csipetnyi extrával). 

Ezek után nem is annyira elképzelhetetlen, hogy csokis kolbász kerüljön az ünnepi asztalra, igaz? Sőt, ha egy kis fahéjjal megbolondítjuk, akkor már a karácsonyi hangulatot is hordozza. Mézeskalács vagy épp az untig ismert halászlé-bejgli vonal helyett igazi meglepetés lehet egy ilyen fogás a menüben! Aki szívesen kísérletezne ilyesmivel karácsony közeledtével, annak a GAMMO 7 literes kolbásztöltőt ajánljuk hozzá. Az extra fűszerek mellett egy ilyen szerkentyű teszi igazán kellemes rekreációs tevékenyéggé a kolbásztöltést!

Hasonló cikkeink a témában:

Ismerd meg a gyümölcscentrifugát!

2024. 03. 22.

Tovább olvasom


Nőnapi menü

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Gasztro Valentin-nap

2024. 02. 05.

Tovább olvasom


Isteni sütik a karácsonyi ünnepekre

2023. 12. 05.

Tovább olvasom


Formabontó karácsonyi ételek

2023. 12. 05.

Tovább olvasom