gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Mi került az asztalra az ókori lakomákon?

2024. 04. 05.

Mi került az asztalra az ókori lakomákon?

Az ókori lakomák

Az ókori lakomák nem csupán az étkezésről szóltak. Ezek az összejövetelek fontos részét képezték a közösségépítésnek, sőt sokszor vallási jelentőséggel is bírtak. A lakomák lehetőséget biztosítottak az emberek számára, hogy  együtt ünnepeljék az isteneket és az élet nagy eseményeit, valamint arra, hogy megosszák egymással a fontos híreket és eszméket.

Az ókori világ ízei

Az ókori világ gasztronómiai különlegességei betekintést nyújtanak az akkori emberek étkezési szokásaiba és kulturális értékeibe. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi volt jellemző ezekre a lakomákra, csatold be az öveket! Kivételes kirándulásra indulunk az ókori civilizációkba!

Első állomás: Egyiptom

Utunk első állomása nem más, mint az ókori Egyiptom.

Ha szeretnéd feleleveníteni a konyhádban azt a különleges hangulatot, amit az ókori lakomák árasztottak, akkor a következőket kell tenned:

  1. Indítsd el egy vonószenekar dallistáját!
  2. Tálalj az asztalon olyan gyümölcsöket, mint a füge és a datolya, italnak pedig sört vagy bort válassz!
  3. A gabonaféléket se felejtsd ki, hiszen ezek elengedhetetlen részét képezik az ókori egyiptomi gasztronómiának.

Ha van lenvászon ruhád, akkor azt viseld a családi “lakoma” során, kiegészítőnek pedig arany színű ékszereket válassz! A lakomák alkalmával ugyanis az egyiptomiak különleges gondot fordítottak megjelenésükre. Férfiak és nők egyaránt finom lenvászon ruhákat viseltek, amelyeket gyakran aranyozott ékszerekkel és díszes kiegészítőkkel párosítottak.

Második állomás: Görögország

Megérkezünk utunk második megállójához: az ókori Görögországba.

Az ókori görög gasztronómia egy lenyűgöző és gazdag kulturális örökség része, amely mélyen befolyásolta a nyugati étkezési szokásokat és a mediterrán diéta alapjait. Ha egy meleg, napsütéses tavaszi napon ezt az életérzést szeretnéd otthonodba varázsolni, akkor mutatjuk mire van szükséged!

  • Az ókori görögöknél az olívaolaj, a friss zöldségek, a hal és a tenger gyümölcsei, valamint a bor jelentették az étrend alapját.
  • A bort rendszerint vízzel vegyítették, enélkül barbárság volt ezt az italt fogyasztani.

Tehát nincs más dolgod, mint felvenni egy lenge ruhát színes ékszerekkel, elkészíteni a “fröccsöt”, majd tálalni a friss gyümölcsöket, salátákat (stílusosan pálmalevél kínáló tányéron)! A tréfa és jó hangulat kötelező egy ilyen lakomán, így reméljük, hogy a vendégek is jól fogják magukat érezni!

Végállomás: Róma

Nem lenne tökéletes az utazás akkor, ha nem érintenénk Rómát.

A Római Birodalom gazdagsága és hatalma a lakomákon is megmutatkozott, ahol a luxus és a bőség dominált. Ez azt jelenti, hogy ha ezt az eleganciát szeretnéd elhozni otthonodba, akkor olyan különleges ételeket kell az asztalra varázsolnod, mint a flamingó, a tengeri sün, vagy a strucchús…

Szerencsére ilyen húsok beszerzése nélkül is meg tudod idézni a római lakomák hangulatát.

  • Készíthetsz például fűszerekkel és mazsolával töltött céklát!
  • De egy sült hal is tökéletesen megállja a helyét az asztalon.
  • Köretnek válassz zöldségeket, például uborkát, spárgát, fehérrépát vagy gombát!

Kiszállás

Gratulálunk!

Elérkeztél utad végéhez, most már Te is tudhatod, hogy milyen ételek kerültek az asztalra az ókori lakomákon. Reméljük, hogy könnyen sikerül majd a saját konyhádba varázsolni ezeknek a lakomáknak a fenséges hangulatát. A sütés-főzés után nincs más dolgod, mint mulatni, beszélgetni és élvezni az életet!

 

Ha érdekesnek találtad ezt a bejegyzést, és szeretnél még hasonló tartalmakat olvasni, akkor folyamatosan figyeld Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Hasonló cikkeink a témában:

A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


3 gyors és egyszerű recept

2024. 02. 07.

Tovább olvasom


A paradicsom befőzés lépései

2024. 02. 02.

Tovább olvasom


Vitamindús ételek

2024. 01. 22.

Tovább olvasom


Olaszos ízek nyomában

2023. 08. 17.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink