gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Tenger gyümölcsei készítése otthon

2023. 03. 22.

Tenger gyümölcsei készítése otthon

Miért olyan egészségesek a tengeri herkentyűk?

A tenger gyümölcseit nem csak a séfek szeretik, hanem a dietetikusok is. Ennek az az oka, hogy rendkívül egészséges ételekről beszélünk, ezért nagy szerencse, hogy az ízük is annyira finom, hogy helyet kaptak minden gourmet konyhában.

Ennek az az oka, hogy sovány fehérjékben gazdag, sok aminosavat tartalmazó húsokról beszélünk, melyeknek alacsony a kalóriatartalmuk. Nagyon kevés zsírt tartalmaznak. Viszont vitaminokban és ásványi anyagokban mégiscsak gazdag csemegék ezek.

Az A-, B-, C-, D- és E-vitamin a legtöbb tengeri herkentyűben jelen van. A különböző fajtájú puhatestűek és rákfélék B12-vitamintartalma jelentős, de a B-vitamin-csoportból megtalálható még bennük a  B3-, B6- és B9-vitamin is.

A jód, valamint a magnézium, a mangán, a vas, a réz mind olyan fontos ásványi anyagok, amelyek miatt érdemes, sőt, fontos tenger gyümölcseit fogyasztani. A magas cink- és szeléntartalmukról már nem is beszélve.

Már 10 dkg kagyló képes fedezni a napi ajánlott szelén bevitelünket, de a vasbevitel 80%-át is. A benne lévő foszfor 40%-át fedi le napi ajánlott bevitelnek, a foszfor pedig nem csak a csontoknak és a fogaknak, de az agy működésének is nagyon fontos.

Mivel ízesítsük őket?

Ha bizonytalan vagy abban, hogy hogyan készítsd el a kagylót, vagy épp a rákféléket, esetleg a tengeri halat, akkor olvasd el ezeket a tippeket!

Kezdjük a legfontosabbal, a citrommal és a citrusos ízekkel. Ugyanis a friss citrom, lime vagy épp a narancs leve nagyon jól illik szinte minden halféléhez, valamint a garnélákhoz és a kagylókhoz. Jobban kihozza az aromájukat, és egy kicsit felfrissítik az étel ízvilágát is.

A fokhagyma is nagyon finom lehet a tenger gyümölcseihez. A vajjal vagy olivaolajjal érdemes elkeverni.  De chilivel is ízletesek a  tengeri herkentyűk. A chili paprika vagy a cayenne bors olyan fűszerek, melyektől az étel nemcsak csípős lesz, hanem plusz dimenziót is kapnak az ízek.

 

Mi a helyzet a paradicsomos szószokkal? Természetesen tökéletes választás lehet ezekhez az alapanyagokhoz. A paradicsom alapú szószok -mint például a marinara szósz- nagyszerűen illik a tenger gyümölcseihez. Ha házilag szeretnéd elkészíteni az öntetet, javasoljuk, hogy profi botmixerrel tedd. A szósz ízvilága pedig passzoljon a tengeri ízekhez, persze fűszerkeverékekkel is ízesítheted. 

Fűszerkeverékekkel nem csak a szószt, magát az akár épp grillezett, vagy párolt tengeri halakat is elkészítheted. Hangulatos és harmonikus olasz fűszerkeverékekkel, vagy akár merészebb ízvilágú indiai sőt,  mexikói vagy épp thai fűszerekkel is feldobhatod a tengeri ízeket. Ugyanis nagyon különlegessé tehetik, a tenger gyümölcseinek ízvilágát. Viszont a pikáns fűszerekkel óvatosnak kell lenni, mert a nagyon karakteres ízek el is nyomhatják a tenger gyümölcseinek speciális ízét, melyet inkább hangsúlyozni kellene.

Épp ezért például a kókusztej, vagy a kókuszos ízesítés jó ötlet lehet a például a rákhoz. A kókusz íze édeskés, így kiválóan kiegészíti a tengeri ételek ízét. Zöldfűszerekkel azonban ki is emeljük azt a speciális ízvilágot, mely egyedivé teszi ezeket az ételeket. A vaj és a zöldfűszerek keveréke nagyon jó ötlet lehet például a grillezett rákhoz.  A vajjal kevert petrezselyem vagy épp snidling igazi ízbombát idéznek elő. 

A fűszerkeverékek, zöldfűszerek használatához praktikus lehet egy ilyen 4 az egyben fűszer őrlő vagy épp egy ilyen chili őrlő.

 

Ha szereted a tengeri herkentyűket, vagy szeretnéd kipróbálni őket, akkor bátran láss hozzá!

Hasonló cikkeink a témában: