gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Tuti tippek aszaláshoz

2018. 10. 26.

Tuti tippek aszaláshoz

Ma már annyira természetes a mazsola, aszalt szilva, áfonya stb. jelenléte a konyhában, hogy bele se gondolunk, mennyire ősi tartósítási technikával készülnek ezek a finomságok.

Az aszalást az ókortól kezdve rendszeresen használtak gyümölcsök tartósítására. A korai felbukkanása nem meglepő, hiszen egy pofonegyszerű módszerről van szó, amivel - azon túl, hogy ezáltal tovább elállnak a gyümölcsök - egészséges desszertet is készíthetünk! Csak néhány előny:

- A megfelelően aszalt gyümölcs megőrzi hasznos hatóanyag-tartalmának jelentős részét.
- Masszív cukortartalmuk miatt kiválthatják a kevésbé egészséges édességeket.
- A rosttartalmuk magas, így fogyasztásuk segíti az emésztést.

 

Téli Vitaminok és Rostok Forrása

A téli időszakra azért is érdemes aszalt gyümölccsel készülni, mert így a szűkebb hónapokban is biztosíthatjuk szervezetünk rost- és vitamin-utánpótlását.

Ha már nyakunkon a tél, mi is nekiláttunk, hogy újabb gyümölcsökkel teszteljük az Atacama aszalógépét, amivel bárki házilag készíthet magának mazsolát és egyéb szárított finomságokat.


(kép forrása: atacamadehydrator.com)

Az Aszalás Alapjai

A gép használata pofonegyszerű: csak be kell helyezni a gyümölcsökkel teleszórt aszalólapokat a dob belső részén található sínekbe, becsúsztatni az elő- és hátlapot, hálózatra dugni, és máris kezdődhet az aszalás! Ám mielőtt nekikezdenénk, tisztázzunk néhány alapvetést, amolyan aszaló egyszer egyet:

- A gyümölcsöket feldolgozás előtt mossuk meg, nagyon szárítgatni sem kell, a többit intézi a gép.
- Bizonyos gyümölcsöket jobb kimagozva aszalni. Pl.: a szőlőt, a meggyet, a cseresznyét vagy a szilvát.
- Ha cukrosabb, lágy gyümölcsöt, például banánt aszalunk, fontos, hogy vastagabb szeleteket tegyünk a gépbe, különben a banánkarikák menthetetlenül ráragadnak a lyukacsos aszalólapra, és nehéz lesz felszedni őket.
- Ha pedig viaszos héjú gyümölcsöket szárítunk, érdemes héjjal lefelé behelyezni a szeleteket vagy szemeket.
- Aszalásnál többféle beépített üzemmód közül választhatunk, a gyorsaszalástól (HOT) egészen a takarékos és természetesebb (BIO) beállításig állítgathatjuk az aszal-o-métert. Emellett személyre is szabhatjuk a program hosszát és hőmérsékletét.

Mi a szezonalitása miatt különösen aktuális szőlőaszalást próbáltuk ki pár hete. A vége persze nagy mazsolázás lett! Ehhez egy gyorsabb, átmeneti programot használtunk, ami 50-55 Celsius fokon melegítette és szárította a gyümölcsszemeket. A szőlőnél egyébként gyorsíthatja a folyamatot, ha félbevágjuk a szemeket. Bár az aszalásnál úgy általában nem érdemes annyira siettetni a dolgokat.

Az aszalásnak ugyanis megvan az a jótékony tulajdonsága, hogy türelemre nevel. Egyes programok akár 30-48 órás aszalással járnak, ennyit kell várni, míg hozzájuthatunk a finomságokhoz. Ha nincs türelem, nincs desszert, sőt, vitamin sincs, mivel a hosszabb programoknál a gyümölcs jobban megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát; az már csak bónusz, hogy úgy az energiafogyasztás is alacsonyabb.

Aki szeretné magát türelemre nevelni, és még inkább szeretné saját készítéső aszalt gyümölcsökkel feldobni az étrendjét, próbálja ki az olasz Tre Spade Atacama Pro Deluxe aszalót, ami most kedvező áron kapható webshopunkban. Készüljetek a télre kiváló minőségű aszalt gyümölcsökkel!

Hasonló cikkeink a témában:

A tökéletes ízek megőrzése télire: GAMMO aszalógépek segítségével

2023. 11. 08.

Tovább olvasom


Nevelj lassan, aszalj könnyen!

2018. 02. 08.

Tovább olvasom


Aszalással a kevesebb hulladékért!

2017. 10. 28.

Tovább olvasom


Új ATACAMA aszalógép család Olaszországból

2017. 06. 09.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink