Failed to retrieve the content. A paradicsom befőzés lépései

gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

A paradicsom befőzés lépései

2024. 02. 02.

A paradicsom befőzés lépései

Paradicsom befőzése

Az utóbbi évek konyhai-háztartási trendjei közül kiemelkedik a paradicsom befőzése. Egyre többen főznek be otthon, házilag paradicsomot. De nincs is ebben semmi meglepő, ha belegondolunk abba, hogy a házias ízek mindent felülmúlnak. Arról nem is beszélve, milyen nagy könnyebbséget jelent az, hogy pontosan tudod, hogyan készült el a paradicsom befőtt. Hiszen te magad tetted bele a hozzávalókat. Így pontosan tudod, hogy nincs benne semmilyen olyan adalékanyag, amit jobbnak látsz elkerülni.

A befőzés menete sok családban generációról generációra öröklődik. A nagymama receptje általában jól bevált módszertanon alapul. A fiatalabb generációk viszont sokszor szeretik újragondolni a régi receptúrát. Ezért akkor is hasznos lehet tájékozódni és megnézni más recepteket is, ha egyébként teljesen elégedett vagy a mama által készített paradicsompürével is.

 

Paradicsom befőzés tartósítószer nélkül

Ha már azokat a hozzávalókat említettük, amire házi készítés során általában semmi szükség, érdemes külön kiemelni: a paradicsom befőzéséhez bizony nem kell feltétlen tartósítószer. Ha jól csinálod, a kamrában sokáig el fog állni minden egyes üveg paradicsom, és nem fog megromlani egyetlen adag sem.

Lássuk hát a paradicsom befőzés lépéseit GAMMO módra!

 

A paradicsom befőzés lépései

Hozzávalók

Az alábbi mennyiségek körülbelül 5 liter paradicsomszósz befőzésére szólnak.

  • 7-8 kg paradicsom
  • 3-4 evőkanál só

 

És amire még mindenképp szükséged lesz:

  • paradicsompasszírozó
  • 10 darab fél literes vagy 5 darab literes befőttes üveg
  • fazék
  • paplanok, takarók, plédek (a száraz dunszthoz)

 

Elkészítés

1. lépés

Alaposan mosd meg a paradicsomokat, akár többször is! A cél, hogy minden szennyeződéstől és kosztól megszabadítsd! Hámozd meg őket, vágd ki a sérült részeket, és a szár körüli zöld részt! A legszebb darabokból másfél kilót különíts el!

2. lépés

Egy teljesen tiszta (lehetőleg új) mosogatószivaccsal, ecetes vizet használva mosd el az összes eszközt, amit használni fogsz: az edényeket, a kanalakat, a késeket, és természetesen a passzírozógépet és a befőttesüvegeket is! Végül a kezed se maradjon ki!

3. lépés

A paradicsomokat vágd ketté! Sorban helyezd őket a fazékba, és nyomkodd szét őket szorongató mozdulatokkal! Az első kiló után gyújts alá a fazéknak, majd kilónként haladj tovább: mindig egy-egy újabb kilót tegyél a melegedő paradicsomokhoz.

4. lépés

Tartsd magas hőmérsékleten a masszát, és folyamatosan kevergesd! Mikor forrni kezd, akkor csökkentsd a hőmérsékletet! Ezután már nem kell folyamatosan keverni, de azért időnként mozgasd át! 30-40 percig főzd így!

5. lépés

Következhet a passzírozás! Merőkanállal adagolva passzírozd át az egészet! Ezután tedd vissza a tűzre még további 50-70 percre! (Itt tudod szabályozni a sűrűséget azzal, hogy meddig főzöd még.)

6. lépés

Mindeközben az ecetes vízzel átmosott befőttes üvegeket tedd fejjel lefelé a szintén ecettel elmosott tepsibe! Tedd a sütőbe, és 120-130°C-ra melegítsd fel! Ha a sütő felmelegedett erre a hőfokra, várj 8-10 percet, majd zárd el! Az üvegeket viszont még hagyd benne!

7. lépés

Amint a paradicsomlé elérte a kívánt sűrűséget, add hozzá a sót, és a félrerakott egész paradicsomokat!

8. lépés

Most előveheted a sütőből a befőttes üvegeket. Légy óvatos: az üvegek forrók, van önsúlyuk is, és könnyen felborulnak! Az egészben hagyott paradicsomokat adagold bele az üvegekbe.

9. lépés

A mindeddig a tűzön rotyogó paradicsompürét merd rá a paradicsomokra az üvegekben!

10. lépés

Most jön az a rész, ahol minden erődre szükség lesz! (Vagy ha gondolod, kérd meg a ház legizmosabb lakóját, hogy segítsen ebben!) Az üvegekre rá kell tekerni a tetejüket minél erősebben, és minél alaposabban! Ez a lépés azért kulcsfontosságú, mert ha nem jól zár a fedő, akkor megromlik a befőtt!

11. lépés

Következhet a száraz dunszt! Jöhetnek a paplanok, takarók, plédek: helyezd közéjük az üvegeket, jól bugyoláld be velük őket! Minimum 24 óráig így kell hagynod őket, úgyhogy végezz alapos munkát, és helyezd biztonságos helyre a kompozíciót!

Ezzel kész is vagy, a 24 óra elteltével felsorakoztathatod a kamrában az elkészült befőtteket!

Jó étvágyat!

 

Láthatod, nem kimondottan bonyolult a paradicsom befőzése, de ügyelni kell minden lépésre, hiszen az ördög a részletekben rejlik! Ha jó munkát végzel, isteni paradicsomszószok fognak sorakozni a spájzban, amelyek sokáig elállnak!

Bármikor előkaphatod bármelyiket, ha valami olaszosra vagy paradicsomosra vágysz!

 

Kedvet kaptál egy kis konyhatündérkedéshez? A legjobb helyen jársz! Nézz szét webáruházunkban, ahol a legjobb minőségű konyhai eszközöket találod!

Hasonló cikkeink a témában:

Mi került az asztalra az ókori lakomákon?

2024. 04. 05.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


3 gyors és egyszerű recept

2024. 02. 07.

Tovább olvasom


Vitamindús ételek

2024. 01. 22.

Tovább olvasom


Olaszos ízek nyomában

2023. 08. 17.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink