gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Az ország legfinomabb kolbászai - fesztiválon jártunk

2018. 10. 14.

Az ország legfinomabb kolbászai - fesztiválon jártunk

Mivel igyekszünk tartani a lépést a húsipari trendekkel, ellátogattunk az 5. Disznótoros kolbászfesztiválra, amelyet Budapesten, a Vasúttörténeti parkban rendeztek meg. Gondoltuk, egy ilyen fesztivál alapján viszonylag átfogó képet kapunk arról, éppen hol tart a hazai kolbászkultúra.
 
A kétnapos fesztivált október 12-től 14-ig, péntektől vasárnapig lehetett látogatni, mi az utolsó napra néztünk ki. Az égiek kedveztek a fesztiválnak, egész hétvégén tavaszias idő volt, így mi is ragyogó napsütésben jártuk be a helyszínt.
 
Az egyik legvagányabb, vadásztrófeával ékesített kolbászstand.
 
A fesztivál - bár volt ott szinte minden, a különféle fazekas termékektől kezdve, veteránautó-kiállításon át, egészen indián zenészek koncertjéig (ahogy arról egy külön cikkben be is számoltunk) - egyértelműen a tradicionális, magyaros gasztronómiára koncentrált. A helyszínen meglepően kicsiny területen zsúfolódott össze a legtöbb kolbászmanufaktúra, főleg a színpadokhoz közel, a beszédes nevű Vastagkolbász utcán, vagy hátul, a vurstlihoz közeli Vékonykolbász utcán gyűltek a számunkra legfontosabb kiállítók.
Becslésünk szerint kb. egy-másfél tucat standnál lehetett kolbászokat vásárolni - és persze kóstolni! Mert ugye ez az egyik legjobb hozadéka egy ilyen fesztiválnak, itt is sokfelé ki volt rakva kóstoló. Főleg kolbászból és fűszeres tepertőből lehetett csemegézni, és mi csemegéztünk is becsülettel, bár nem volt könnyű dolgunk, a legtöbb standnál rengetegen tülekedtek, hogy egy fogpiszkálónyit a nyelvük hegyére tűzhessenek a húsüzemi finomságokból. Személyes kedvencünkre, a Csiló és Társa Kft. ízletes mangalicakolbászára is kóstolás közben találtunk rá, vettünk is belőle rögtön négy szálat! Nagy örömünkre a Csévharaszti Húsüzemben az erősebb fűszerezésben hisznek, nem sajnálták a csípős paprikát a kolbászból, ami szép mélyvörös színt adott a készítménynek.
 

Kóstolóra várva: nagy nyüzsgés volt a standoknál.
 
A mangalica mellett több izgalmas kolbásszal is találkoztunk, ilyen volt a szürkemarhából vagy épp a szarvashúsból készült felvágott. Kissé hiányoltunk viszont az olyan reformer újdonságokat, mint a vegán húsételek, kolbászok - pedig egyre több boltban és étteremben lehet már ilyen húsmentes, főleg szójából és fűszerekből készített alternatív finomságokat találni. Ez a vonal még változatosabbá, izgalmasabbá tehette volna a kínálatot.
 

Balra az említett szürke marha-kolbász, kívánatos, sötét-mélyvörös színben pompázott, akárcsak a középen látható szarvaskolbász.
 
Összességében szuper élmény és remek nyárutói program volt a fesztivál, amelyet nagyjából 2-3 óra alatt be is lehetett járni (ez az idő a család méretével és a gyerkőcök számával arányosan növekedett persze).
 
Akinek tudósításunk meghozta az étvágyát, és így a disznóvágási szezonhoz közeledve szeretne a fentiekhez hasonló finomságokat készíteni otthon, saját kezűleg, annak első körben a 7 literes TRE SPADE olasz kolbásztöltőt ajánljuk. Ez a belépő szintű gép már mindent tud, amit egy világbajnok kolbász elkészítéséhez tudnia kell. Webáruházunkban online is megrendelhetitek!
 

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Tovább olvasom


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Tovább olvasom


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Tovább olvasom