gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Ilyen egy disznótoros fesztivál dél-amerikai indiánokkal

2018. 10. 14.

Ilyen egy disznótoros fesztivál dél-amerikai indiánokkal

Ellátogattunk az 5. Disznótoros és Kolbászfesztiválra, és egy mezei gasztrobörze helyett igazi kulturális kavalkádba csöppentünk.

Már rögtön a fesztiválhelyszín is kissé zavarbaejtő volt. Ha valaki kolbászfesztiválra gondol, rengeteg hússtandra, gusztusosan telepakolt pultokkal kitelepülő kolbászmanufaktúrákat lát maga előtt. Na, itt inkább beszélhetünk egy hagyományőrző fesztiválról, ahol a hangsúly ugyan a gasztronómián volt, de rengeteg kiállító érkezett kézműves portékával, kerámiás, bőrdíszműves standok sorakoztak, lehetett nippeket venni, és egy művész például élőben festett. Továbbá volt sok-sok játék és kipróbálnivaló.

A helyszínválasztás ebből a szempontból is érdekesnek mondható, hiszen a tradicionális, vidéki kultúra az urbánus nehéziparral találkozott a Vasúttörténeti parkban, egyszer gépzsír, máskor sült kolbász szaga csapta meg az embert, de láthatóan a gyerekek élvezték a helyzetet és a nagy gőzmonstrumok közelségét.


A cipóban sült csülök fokhagymás tejföllel nagyon rendben volt.

Még a gasztronómia se csak a kolbászra fókuszált, egyéb malacságokat is lehetett kóstolni. Ami sült ételeket illeti, mivel a sültkolbászos standnál hatalmas sorok kígyóztak, mi inkább a fesztivál kevésbé mozgalmas végén próbáltuk ki a cipóban sült csülköt, ami nagyon rendben volt, épp csak az adagot keveselltük egy picit. A buciba sült étel úgy festett, mint a hamburger magyaros-malacos változata, nagyon tömény, laktató és ízletes finomság volt. De – ha már egyéb húsételek – lehetett a fesztiválon valódi gulyáságyúban főzött babgulyást enni.


Kolbászstand élő citerazenével (a kép jobb szélén, kissé takarásban a citerás)

Az egyéb kézműves gasztrotermékek közül több standdal is képviseltette magát a hazai méhészszakma, voltak kézműves sajtok, de lekvárt is lehetett kóstolni. A különlegesebb finomságok közül számunkra az aszalt zöldség- és gyümölcslap okozta a legnagyobb meglepetést. Az aszalt alapanyagok papírvékony réteggé préselték össze, a zöldséges változatba pl. húst, pástétomot vagy akár grillezett zöldségeket érdemes betekerni; a gyümölcsös lapokat pedig sütialapként lehet használni és krémekkel, tésztával kiegészítve érdemes felhasználni. A minőségét pedig állítólag egy teljes éven át megőrzi a termék. Mindenesetre izgalmas, és a kóstolót alapján ízletes megoldás!


Számunkra a fesztivál egyik meglepetése az aszalt "tészta" volt.

Persze a fesztiválokról elmaradhatatlan alkoholos standokból is volt néhány, kint volt a Borháló, több pálinkafőzde is kitelepült, és persze sörös standok is szép számmal voltak. Kicsit hiányoltuk az igazán progresszív kézműves söröket és legizgalmasabb hazai főzdéket, itt inkább csak a másod-harmadvonal képviseltette magát klasszikus (értsd: lager) sörökkel, csapolt ale sört például nem is lehetett kapni a fesztiválon.


Egy művész élőben fest, a háttérben épp elhalad a kisvasút.

Ettől függetlenül a hangulat nagyon jó volt, és nem csak a magyar népi hagyományok kaptak teret a fesztiválon. Egyszerre például két színpadon ment zenés-táncos program, az egyiken épp rockzene szólt, amikor ott jártunk. De az igazi multikulti és legszínesebb kavalkád hátul, a Vékonykolbász utcán várt ránk, ahol a hagyományőrző gólyalábasoktól alig 15-20 méterre dél-amerikai indiánok énekeltek és zenéltek, közben kolbászillat lengte be a levegőt, az indiánokkal szemben pedig népművészeti portékákat árultak. 

Aki nem szeretné megvárni a következő fesztivált, házilag is nekiállhat húsos finomságokat készíteni. A feldolgozást megkönnyítendő ehhez a TRE Spade TC-8 olasz húsdarálót ajánljuk. Ez egy erős, masszív szerkezet, amely a húsdarálás mellett akár paradicsom passzírozására, sajtreszelésre, hurka-/kolbásztöltésre, de még akár darálós keksz készítésére is alkalmas. Igazi ezermester a konyhában – próbáljátok csak ki!

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Tovább olvasom


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Tovább olvasom


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Tovább olvasom