gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Lecsó a világ körül

2022. 07. 14.

Lecsó a világ körül

Lecsó a világ körül

Hogyan készítjük el a lecsót? Ezer, de ezer arca van, Magyarországtól Indiáig, Európától Ázsiáig. Íme, egy rögtönzött lecsótérkép, mert ha nyár, akkor lecsó!

Mi a lecsó titka?

 

Miért olyan népszerű étel itthon, és miért van ezer változata a világ körül? Azért, mert a lecsó egyszerű, mégis nagyszerű étel. Alapanyagait nem bonyolult beszerezni, gyorsan elkészül, ráadásul plusz ízekkel, zöldségekkel, fűszerekkel árnyalhatjuk, változatosabbá tehetjük. 

 

A lecsó népszerűségének a titka tehát egyszerűségében rejlik. Ízvilágának varázsa pedig a mi kezünkben van. Kreativitás és tradíció, kísérletezés, a hozzávalók kombinálása, ezek segíthetnek abban, hogy megtaláljuk a nekünk való változatot. Vagy épp azt, amely aktuális hangulatunkhoz illik. 

A magyar lecsó ezer arca

 

Ha csak Magyarországra gondolunk, már sok-sok variációt találunk a lecsóra. Hiszen ott a töklecsó, a tojásos vagy a gombás változat. A magyar kultúrában hamar tovább gondolták és újrahasználták ezt az egyszerű de ízes ételt, és lecsós szelet lett belőle. 

 

A gasztrokultúra szakértői szerint a lecsó török területről, szerb közvetítéssel került Magyarországra. Mégis, a magyar identitásnak alapeleme, egyetemes és sérthetetlen gyökere a lecsó. Pont emiatt óriási vitákat is tud gerjeszteni. Pedig tulajdonképpen bárhogy, de tényleg bárhogy el lehet készíteni.

 

Amit viszont tilos tenni a lecsóval:

  • meghámozni a zöldséget, amit beleteszünk

  • felkockázott hagymát pirítani alá

  • felkockázott hagyma és őrölt pirospaprika együtt= szentségsértés

  • több paradicsomot tenni bele, mint paprikát

  • kevesebb paprikát tenni bele, mint hagymát

 

Tehát még mindig nem dőlt el pontosan, milyen is az igazi magyar lecsó, de azt már sejtjük, hogy milyen nem lehet az igazi magyar lecsó. Mindenesetre ha most kedvet kaptál ahhoz, hogy valamilyen változatát elkészítsd ennek a rejtélyes fogásnak, akkor javasoljuk, hogy nézz szét a fazekaink között, mert a jó étel a jó fazéknál kezdődik!

Közel-kelet és shakshuka

 

Ha ezt a nagyrészt Izraelhez köthető finomságot szeretnéd elkészíteni, akkor szükséged lesz paradicsompürére, csilipaprikára és tojásra is. A paradicsomot passzírozni kell, hiszen héj nélkül, püré állagban kerül az ételbe. Ehhez ezt a kézi passzírozót, esetleg ezt az elektromos verziót javasoljuk. Fűszerek tekintetében nem szabad megfeledkezni a római köményről és a borsról, hiszen ezek nagyon fontosak. Egyesek petrezselyemlevéllel szeretik még feldobni a shaksukát, legalábbis tálaláskor. A tojás szinte buggyantott tojásként kerül a már majdnem kész ételbe. Ez talán ennek a különleges lecsónak a legnagyobb titka.

Ratatouille

 

A francia változat cukkinin, paradicsomon és padlizsánon alapul. Fűszerként sót, borsot és bazsalikomot használunk, így az izraeli verziónál jóval visszafogottabb ízvilágú lecsót kapunk. Fontos, hogy a zöldségeket 1-2 mm-es szeletekre kell vágni. Ehhez ezt a profi Louis Teller mandolint tudjuk ajánlani, ipari mennyiséghez pedig ezt a paradicsomszeletelőt javasoljuk. Lustáknak is van egy ajánlatunk, ne pepecselj a szeleteléssel, majd az elektromos zöldségszeletelő megteszi helyetted.

Shimla mirch ki sabji – A lecsó Indiából

 

Hogy mit tartalmaz az indiai lecsó? Igazából szinte ugyanazt, mint a magyar. Csak még egy kis római köményt, koriandert és kurkumát. Édes pirospaprikát- na ez az, ami a magyar lecsónál súlyos tabu, emlékszel! A tv-paprikát pedig kaliforniai változatra kell cserélni. A vöröshagymát nagyobb hasábokra vágjuk, így pirítjuk le, rá pedig a kalifornai paprika következik, melyet egy ideig párolni kell. Hozzáadod a fűszereket is ekkor, később pedig paradicsomot. Basmati rizzsel tálaljuk.

 

Ha meghoztuk a kedved egy kis főzéshez, nézz szét termékeink között, hogy a lehető legprofibb eszközöket használhasd, hiszen így élvezet a főzés.

 

Hasonló cikkeink a témában: