gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Megfelelő előkészítéssel a kolbász töltés gyerekjáték!

2016. 02. 17.

Megfelelő előkészítéssel a kolbász töltés gyerekjáték!

A kolbász nemcsak egy étel, hanem egy hagyomány, egy családi örömforrás. Ebben a blogbejegyzésben részletesen feltárjuk a kolbászkészítés kulisszatitkait, és megosztjuk veletek azokat az apró részleteket, amelyek garantálják, hogy a következő kolbászkészítés a család és barátok kedvencévé váljon. Készüljetek fel egy izgalmas és ízgazdag utazásra, ahol a hagyomány és az ízek találkoznak!

1. Alapanyagok: a minőség a kulcs!

Először is fontos leszögeznünk, hogy a kolbásztöltés előkészületeinek első kritikus pontja a megfelelő alapanyag választás, ami gyökerében meghatározhatja a kolbásztöltés kimenetelét, és a végtermék minőségét. Kizárólag egészséges állatból szabad feldolgozás céljára vásárolnunk, ezzel is óvjuk családunk és barátaink egészségét. Súlyos betegségeket esetleges fertőzéseket kaphatunk a hideg füstöléses tartósító eljárással készült terméktől, ha nem gondoltuk át megfelelően az alapanyag vásárlását. Ne feledjük, a boltban is érvényesük a régi mondás: „Olcsó húsnak híg a leve.”

2. Recept és Mennyiség: a titok a részletekben rejlik

A féltve őrzött receptünk alapján, esetleg az általunk javasolt receptekből kiválasztva a tetszetősebbet, jegyezzük fel, hogy milyen és mekkora mennyiségű alapanyagra van szükségünk a töltéshez. Ezeket előre megvásárolhatjuk, vagy előállíthatjuk saját kertünkben, a fűszereket frissen leőrölhetjük és pontosan ki is mérhetjük. Az összekevert fűszereket különösen érdemes jól zárható edényben, fénytől és hőtől távol tartani.

3. Fűszerek: A magyar hagyomány varázsa

Fűszerek vonatkozásában a hurka és a kolbásztöltéshez a magyar hagyomány alapján kiemelt jelentősége van a só, bors, paprika arányának és minőségének. Minden tájnak megvan a maga jellegzetessége, de mi nem azt javasoljuk Önöknek, hogy melyik tájegység paprikáját válasszák,ehelyett a paprikával szemben támasztott kritériumokra hívjuk fel a figyelmet, amely figyelembe vételével csakis kiváló minőségű töltelék árut teszünk családunk asztalára.

4. Előkészületek: A precíz munka alapja

Hurka töltéshez a töltés előtti napon szokás a rizst leválogatni és megmosni, majd tiszta konyharuhán leszárítani és félpuhára főzni, lefedve hideg helyen tárolni a felhasználásig. A belek előkészítése, méretre vágása és lekötözése szintén előnyös, ha komolyan fel szeretnénk készülni a gyors és precíz munkavégzéshez.

5. Töltelék és bél: a finomított lépések

Kereskedelmi forgalomban kapható csomagolt és tisztított természetes bél és szalámi műbél kellenek a töltelékezéshez, amihez az igényesebb kereskedőtől felhasználási javaslatot is kapunk. Mindegyikre érvényes a kézmeleg sós vízben történő áztatás 20 percig felhasználása előtt. A töltéshez készítsük elő a helyiséget, takarítsunk ki, fertőtlenítsük le a kolbász töltő gépet, az asztalokat, tegyünk magunk mellé megfelelő mennyiségű kézmosó vizet és törlőkendőt, valamint vonjuk be családtagjainkat hogy formázzanak kuglikat amit a töltőhengerbe helyezhetünk.

6. Bemelegítés: az ital is kötelező!

Ne felejtsük el, hogy a jó munkához bemelegítő ital is szükséges, természetesen a hagyomány szerinti recept alapján és mértékkel!

Ha megjött a kedved az otthoni kolbásztöltéshez, nézz szét kínálatunkban, hiszen nálunk minden eszközt megtalálsz, ami a kolbásztöltéshez elengedhetetlen!

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Tovább olvasom


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Tovább olvasom


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Tovább olvasom