gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Melyik írónk kedvence a citromos kolbász?

2018. 12. 09.

Melyik írónk kedvence a citromos kolbász?

A magyar kultúrában olyan mélyen beépült a kolbász, ez a paprikás, füstölt és pikáns csodaétek, hogy abból kikopni már sosem fog. Alig van lemaradva a gulyás, pálinka, paprika szentháromságtól, ami, valljuk be, szép teljesítmény. Kicsit olyan, mintha kolbászpillérekre épült volna nemzeti identitásunk cifra építménye, hogy egy ilyen zsíros-szaftos képzavarral éljek.

Nem csoda, hogy a kultúránk meghatározó alakjai, a magyar írók is gyakran megemlékeznek a kolbász jótékony hatásairól, vagy szimplán csak hódolnak a kolbászos gasztroörömöknek. Erre hozunk pár érdekes példát az alábbiakban!

Kolbász az íróasztalnál: Krúdy Gyula és a zseniális zabálás

Talán a legegyértelműbb ebből a szempontból Krúdy Gyula, akinél a kolbász szinte evidencia, hiszen ő a zseniális írásai mellett a nagy zabálásairól ismert, írásainak jelentős részében irodalom és gasztronómia kibogozhatatlanul összefonódik. Bár inkább a körömpörkölt és a velős csont iránti rajongása maradt fenn, lánya, Zsuzsa számolt be róla, hogy hétköznapokon a tarhonyás kolbász is népszerű étek volt náluk. Emellett a legjobb gasztroírónk egy kevésbé közismert kolbásztípusért is odavolt, amit külön neki készítettek Pilis városában: ez a citromos kolbász volt. Tudjuk, furán hangzik, Krúdy viszont még csak nem is volt egyedül ezzel a szenvedélyével: Kossuth szintén nagy kedvelője volt a különleges kolbásznak. 


A citromos kolbászt is lehet ám grillezni!

Lackfi János: kolbász a költői konyhában

Ha pedig a kortársak közül kell valakit kiemelni, Lackfi Jánosra esik a választásunk. Az egyik legszellemesebb költőnkről tudjuk például, hogy a zsámbéki termelői piacról szerzi be a kolbászt. Milyenek a magyarok? című sorozatában pedig arról, ír, hogy húst hússal eszünk, mint mondja, "a magyar kedvenc gyümölcse a kolbász, zöldségnek fogyaszt hozzá egy kis szalonnát is". Hát igen, ezzel nehéz lenne vitatkozni. De a szerző egyik posztjában (vagyis Levágott fül című könyvében) a gombából készült kolbászról is ír. Miért is ne? A vegán kolbász úgyis egyre ismertebb finomság - hús nélkül is lehetünk húsimádók.

Akinek a fentikkel meghoztuk - pontosabban íróink meghozták - a kedvét, és kipróbálná a citromos kolbászt, annak adunk hozzá egy receptet:

Hozzávalók:

- 1 kg apróhús

- 2 dkg zsír

- 2 dkg só

- 1 g őrölt fehérbors

- 1 citrom

- 1 zsemle

- 2 dl tej, (opcionálisan kakukkfű)

Elkészítés:

A ledarált húst sózzuk, borsozzuk, majd a tejbe áztatott és jól elmorzsolt zsemlét, illetve a citrom reszelt héját hozzáadjuk. Miután eldolgoztuk, bélbe töltjük* és kizsírozott tepsiben pirosra sütjük.

*A töltéshez pedig a Tre Spade 7 literes álló töltőjét ajánljuk, így az előkészületekkel pillanatok alatt megvagyunk, és koncentrálhatunk a kellemesebb dolgokra - például a kolbászra vagy az irodalomra!

Nézz szét kínálatunkban és szerezz be minőségi eszközöket az otthoni kolbásztöltéshez!

Hasonló cikkeink a témában:

Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom


Bringával is lehet ám kolbászt tölteni!

2019. 01. 11.

Tovább olvasom


Itt a Nagy Disznótoros- és Kolbászfesztivál Ajánló!

2019. 01. 03.

Tovább olvasom


Mézeskalács helyett: karácsonyi csokis-fahéjas kolbász

2018. 12. 19.

Tovább olvasom