gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Paradicsomszósz és egyéb finomságok, melyek elkészítéséhez passzírozógépre van szükséged

2023. 08. 07.

Paradicsomszósz és egyéb finomságok, melyek elkészítéséhez passzírozógépre van szükséged

Mi a passzírozás?

A passzírozás egy konyhai eljárás, amely során rostokban gazdag, valamelyest sűrű levet, pépet készítünk durvább rostozatú élelmiszerekből, például gyümölcsökből vagy bizonyos zöldségekből. A gyümölcsök, zöldségek puha, értékes részét választjuk el a szilárdabb vázanyagtól, valamint többnyire a héjtól és a magháztól. Vagy így választjuk el a kisebb, szálkás csontokat a haltól.

A passzírozás úgy zajlik, hogy az előkészített zöldséget, gyümölcsöt egy erre a célra kialakított perforált lemezen (szitán) nyomjuk át. Ez megtöri a puha állományt, azaz a gyümölcshúst, és így a durvább, emészthetetlen részek fennakadnak a szitán (ez a passzírozási hulladék), míg a finom állagú, emészthető részek átfolynak rajta. Ez utóbbiakból áll aztán össze a passzírozott zöldségből, gyümölcsből készült lé, püré vagy szósz.

Passzírozásra több, különbözőfajta passzírozó készülékkel is van lehetőség. Kínálatunkban kézi passzírozókat, elektromos passzírozógépeket és hozzájuk tartozó kiegészítőket is találsz! 

 

Paradicsom passzírozás 

A napérlelte, édes, lédús paradicsom a természet ajándéka. Igen változatos módokon és változatos formákban felhasználható amellett, hogy nyersen is fogyasztható. Passzírozva például számtalan mennyei fogás alapanyaga lehet!

A passzírozott paradicsom ugyanis nagyon kedvelt alapanyag. A sűrű paradicsomszósztól lesz igazán ínycsiklandó számos olasz étel, de paradicsomleves vagy paradicsomos káposzta is készülhet belőle.

A legjobb, ha házilag készítesz a paradicsomból pépet, mert akkor tökéletesen az ízlésed szerint alakíthatod. A paradicsompasszírozó gépek rendelkezésedre állnak, csak meg kell rendelned a legszimpatikusabbat!

 

Nektár készítés

A gyümölcsökből (vagy zöldségekből) készített, minimum 50%-os gyümölcstartalommal (illetve zöldségtartalommal) rendelkező, általában passzírozással készült, és rostokban gazdag leveket nektárnak hívjuk. (A nektár megnevezést emellett leggyakrabban a növények által kiválasztott édes, cukortartalmú folyadékra használjuk, amelyet a méhek gyűjtenek.)

A TRE SPADE Easy Squeezy passzírozógéppel Te is isteni gyümölcsnektárt készíthetsz!

A TRE SPADE Easy Squeezy passzírozógépet olasz gyártója kifejezetten zöldségek és gyümölcsök préselésére, passzírozására fejlesztette ki. Használata egyszerű (szerszám nélkül szétszerelhető), rengeteg energiát megspórol számodra, és nagyon könnyen tisztítható. Öntöttvas felépítményének és csővázának köszönhetően masszív és erős. Számtalan gyümölcs és zöldség levének kinyerésére alkalmas. (A teljes listát lásd a használati útmutatóban ide kattintva!)

Négy darab rozsdamentes, acélból készült szita tartozik hozzá, amelyek mindegyike különböző lyukátmérővel (0,5 mm; 0,8 mm; 1,5 mm; 2 mm) rendelkezik. A használati utasítás segít abban, hogy mikor melyiket érdemes használnod!

Emellett rozsdamentes acélból készült adagoló, gyűjtőtálca és fröccsenésgátló burkolat, valamint élelmiszeripari műanyagból készült csiga teszi könnyebbé és hatékonyabbá a passzírozást. Továbbá ajánljuk hozzá TC-8 ECO húsdaráló fejrészünket vagy TC-8 INOX húsdaráló fejrészünket, valamint lekvártölcsérünket.

A készülék tökéletesen alkalmas rostos ivólé készítésére például almából vagy barackból, de püré készítésére is répából vagy mondjuk babból. És ne feledkezzünk meg a juice-okról sem, amelyeket áfonyából, eperből vagy például ribizliből készíthetsz a segítségével!

 

Szeder passzírozás

Ha szedret szeretnél passzírozni a készülékkel, akkor a gyümölcsről távolítsd el az esetlegesen rajta maradt fás szárakat! Ezen kívül más előkészítési teendőd nincs!

Javasolt a legkisebb, 0,5 mm-es lyukátmérőjű szitát alkalmazni. Elegendő lesz egy passzírozási ciklus, és máris egy sűrű folyadékot kapsz, ami ízig-vérig szeder. Feldobhatod más összetevőkkel (cukorral, citromlével, más erdei gyümölcsök levével) és már kész is egy isteni gyümölcslé. De használhatod szörpként is, vagy akár mennyei szirupot is készíthetsz belőle limonádéhoz.

 

Málna passzírozás

A szeder közeli rokona a málna, amelyből ugyancsak ínycsiklandó nektárt készíthetsz TRE SPADE Easy Squeezy passzírozógéppel. Ehhez szintén a legkisebb lyukátmérőjű szitát kell használnod, és ezúttal 2 passzírozási ciklus az ajánlott.

Az eredmény önmagáért fog beszélni, egész biztos, hogy meg fogod nyalni mind a 10 ujjad, akármilyen formában is használod fel ezt a sűrű málnalevet!

 

Szőlő passzírozás

Szereted a szőlőlevet? Készítsd el magadnak házilag! A fehér szőlő fürtjeit készítsd elő úgy, hogy csak lágy szár maradjon, majd kezdődhet is a passzírozás!

Használd a 0,8 mm lyukátmérőjű szitát, és egy ciklussal később már kész is a tökéletesen sima szőlőlé, amit azonnal fogyaszthatsz is! Ugye, hogy milyen egyszerű hozzájutni a finom kortyokhoz?

 

Csicseriborsó passzírozás

Ha selymes állagú csicseriborsókrémet szeretnél készíteni, akkor is jól fog jönni a TRE SPADE Easy Squeezy passzírozógép. A borsó készítsd el főzéssel, majd öntsd le róla a levet! (Esetleg már ekkor ízesítheted például pirított hagymával vagy bazsalikommal.) A 0,8 mm lyukátmérőjű szitát használva passzírozd át, majd ha túl sok felesleges vizet találsz még benne, vágj bele egy második ciklusba is! A végeredmény egy eszméletlenül finom és lágy krém lesz, ami kitűnő köret lehet például.

Ha falafelt szeretnél készíteni, ahhoz alaposabban elő kell készítened a csicseriborsót! (A legjobb, ha fekete csicseriborsót használsz.) 24 óráig kell áztatnod, ízlés szerint petrezselyemmel, 1-2 gerezd fokhagymával, vöröshagymával és 1 gyömbérrel. Ezután kezdődhet a passzírozás az 1,5 mm-es lyukátmérőjű szitát használva. Érdemes összekeverni az ízesítésül szolgáló hozzávalókkal, és így 4 passzírozási ciklust is végigcsinálni! Ekkor már megfelelő állagú lesz a csicseriborsópüré, és nem lesz más dolgod, mint elkészíteni belőle a falafelt – majd felfalni az egészet!

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebook-on is! És ne felejts el beszerezni egy passzírozógépet, hogy a friss paradicsomokból mennyei szósz készülhessen idén nyáron (is)!

 

Hasonló cikkeink a témában:

Mi került az asztalra az ókori lakomákon?

2024. 04. 05.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


3 gyors és egyszerű recept

2024. 02. 07.

Tovább olvasom


A paradicsom befőzés lépései

2024. 02. 02.

Tovább olvasom


Vitamindús ételek

2024. 01. 22.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink