gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Szerezzük vissza a húsvéti kolbász becsületét!

2018. 03. 27.

Szerezzük vissza a húsvéti kolbász becsületét!

Sajnos így, a húsvéthoz közeledve óhatatlanul szemet szúr, mennnyire méltatlanul alulértékelt húsvéti finomság a kolbász, az örök első helyezett sonkához képest.
Elég egy netes keresést indítanunk, hogy kiderüljön: míg a húsvét + sonka szókapcsolatokra 215.000, vagyis majd negyedmillió találatot ad a Google, a húsvét + kolbász kifejezésekre mindössze 156.000 találat érkezik. Mi ez, ha nem diszkrimináció és tökéletes egyoldalúság? :)
 
Még az egyik legkiválóbb szépírónk - aki talán a legnagyszerűbb gasztróírónk volt - Krúdy Gyula is elfogult a sódárral, vagyis a sonkával kapcsolatban. Egyik írásában például eképp méltatja:
 
"A sódarhoz bizonyos klasszikusság, idő múlása szükséges, hogy valóban élvezhetővé váljék. Igaz, hogy élvezhető idejében aztán úgy megveri a többi élelmiszereket, a gyomornak örömeit, hogy versenytárs nélkül marad." - Krúdy Gyula: A húsvéti sódar titkai, 1933
 
Persze, ez a szemlélet az irodalomban sem kizárólagos, és a legnagyobbak között van olyan is, aki a kolbász ügye mellett áll ki. Móricz Zsigmond például egyik regényhősének szájába adja a tökéletes megfejtést, miszerint a kolbász és a sonka valójában egymást erősítheti, és a jó sonkából egy még jobb, gasztronómiailag magasabb rendű kolbászt lehet készíteni:
 
"Én azt szinte nem értettem, hogy a legfelségesebb kolbászt a sonkának szánt színhúsból lehet kihasítani. Azonban néztem, ahogy vágja, így, két késsel, olyan apróra, mint a gyöngyharmat. Mert a kolbász is kétféle volt akkor: volt a rendes apróra vágott kolbász, s olyan nagyobb darabokból, ezt az ujjával nyomogatta be a hurkába, idesapám ezt szerette, ez volt a toszogatott kolbász..." - Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig, 1929
 
A fenti idézet nagy elégtételt jelenthet a kolbászdrukkereknek, de azért érezni, hogy még így sem álltak helyre az erőviszonyok.
Szerencsére azonban vannak helyek, ahol idén sikerült megmutatni, hogy a húsvéti kolbász lehet több, mint puszta felvágott.
Ilyen hely Csehország, a csehek pedig elmondhatják magukról, hogy náluk nem csak a kerítés, de a húsvéti nyúl is lehet kolbászból:
 
Húsvéti sonkanyuszi
Így néz ki a kolbásznyúl, amit egy cseh áruházban sikerült lencsevégre kapni (Kép forrása: 444.hu)
 
Azt gondolom, ezzel új szintre léphet a magyarok és csehek közti szimpátia, hiszen egy ilyen termékkel a magyar néplélek húrjait is sikerülne megpendíteni, és azon édes (pontosabban füstölt és kissé csípős) dallamokat játszani.
Pedig bizonyára sokakban megfogalmazódott már, valahogy mégsem merte eddig senki feltenni a kérdést: vajon miért csak csokiból lehet húsvéti nyulat készíteni?
Ezzel a tabuval számoltak le a csehek, méghozzá teljes joggal!
 
Aki viszont idén lemaradt arról, hogy húsvétra saját készítésű, házi nyuszikolbász kerüljön az asztalára, az se csüggedjen, jövőre is lesz húsvét. Addig pedig rengeteg alkalom, összejövetel és kolbásztoltő verseny lesz még, ahol hasznát veheti egy profi/félprofi töltőgépnek.
Ezért is ajánljuk jó szívvel a Gammo Webáruházában található eszközöket, gépeket és kiegészítőket.
 
Az idei húsvétra pedig jó étvágyat és kellemes ünnepeket kívánunk!

Hasonló cikkeink a témában:

Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


Húsvéti ötletek kicsiknek és nagyoknak

2024. 03. 13.

Tovább olvasom


Karácsonyi házikolbász készítése, Ankarsrum robotgéppel

2023. 12. 02.

Tovább olvasom


Tojás és sonka: ötletek húsvétra

2023. 03. 22.

Tovább olvasom


Kolbászrekordok, amikről még biztosan nem hallottál

2019. 02. 26.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink